Alla inlägg under juni 2008

Av Stefan Andersson - 13 juni 2008 20:54

Thank you  Irish friends !!!

kommentar från Jens Holm:
"Vissa kanske blir oroliga: Vad ska hända nu? Nu hamnar väl EU i kris? Tvärt om. Det här ger en unik möjlighet för att skapa ett demokratiskt europasamarbete:
* Ge tillbaka makt till folket och medlemsländerna.
* Skrota planerna på gemensamt försvar och krigsmaterialbyrå.
* Sätta miljön framför marknadsfundamentalism.
* Respektera kollektivavtal och arbetsrätt."
http://www.jensholm.se

Annars låter det på F.Reinfeldt och Margot Wallström som att:
EU är en högerpolitikmaskin som mal på ändå, vi har haft såna här missöden tidigare då man gjort misstaget att för syns skull låta folket rösta och då har man fått rösta om. Nu är det upp till irländarna att lösa sitt problem!

Av Stefan Andersson - 12 juni 2008 10:47

FRA-förslaget
Oppositionen ska rösta emot och flera riksdagsledamöter ur regeringspartierna är emot så en majoritet vill inte ha det här beslutet. Troligen blir det ett Ja i alla fall då de borgerliga motståndarna inte vill gå emot regeringen.
från www.sr.se:
– Jag tycker egentligen att det är ett dåligt förslag. Jag stöder inte principerna bakom förslaget, men jag är inte så mycket emot att jag är beredd att fälla regeringen.

– Regeringen måste veta att den har stöd från riksdagsgruppen för att kunna bedriva sin politik. 

Hur känns det att rösta mot sin egen övertygelse?

– Det tvingas man göra ibland och det är en förutsättning för att man ska kunna åstadkomma någonting. 

Läs mer- Unga politiker vill stoppa övervakningslag

”Beslutet om avlyssning bör skjutas upp”



Lissabonfördraget
Inget land förutom Irland ska hålla folkomröstning, och om irländarna röstar fel ombeds dom troligen att göra om omröstningen !!

Det är inte mycket kvar av tron på att folkviljan ska vara vägledande. De val som anordnas vart fjärde år är snarast ett alibi så att den odemokratiska ordningen kan fortgå.

Av Stefan Andersson - 10 juni 2008 21:39

"Bara det faktum att övervakning finns gör folk oroliga och försiktiga, och självcensuren sprider sig. Information kan (kommer att) misstolkas av övervakarna. (Kom ihåg när SÄPO för en del år sedan hade bestämt sig för att när en kurd pratade på telefon om "bröllop" eller "fest" så höll man på att planera ett mord!) Bevisbördan skiftar över från den som övervakar till den som blir övervakad vilket strider mot hävdvunnen rättsordning. Det är de nödvändiga samhällsförändrarna som kommer att bli utsatta för övervakning, de avvikande som ändå behövs i ett samhälle som utvecklas. En illvillig överhet kommer alltid att kunna vrida även det som den mest hederlige och oförviterlige människa gör till något skumt."
citat från bjornbrum.blogspot.com




Vet inte om det finns någon chans att få stopp på det här beslutet.
Ytterligare ett beslut i fel riktning, verkar vara beställt av USA.
Enda chansen att få något terroristhot mot Sverige är väl om de nuvarande makthavarna får hållas och i ökande utsträckning gå USA's ärenden.

www.stoppafralagen.nu


rosettasten.com

Av Stefan Andersson - 8 juni 2008 21:36

Ekots lördagsintervju denna vecka med Naomi Klein är väl värd att lyssnas på. Det talas om nyliberalismen, USA's presidentval och Irakkriget. Och även lite om Sverige. Hon har tydligen klart för sej hur och varför vi kunde få den regering vi har nu.

Här är ett utdrag:


I din bok refererar du till dom skandinaviska ländernas system som demokratisk socialism. Hur socialistiskt skulle du säga att Sverige är idag?

Mycket mindre än det har varit. Det jag visar i boken är att i många av de kritiska ögonblicken i historien, som Ryssland under Gorbatjov eller Polen när Solidaritet kom till makten eller t.o.m Allendes Chile, så pekade många människor på den skandinaviska modellen. Och det kanske var en idealiserad version, jag tror att det förmodligen var en idealiserad version av vad den skandinaviska socialdemokratiska modellen var. Men det var Gorbatjovs vision av vad han skulle göra i Sovjetunionen om han fått 10-15 år på sej. Han ville ha en gradvis övergång till det han beskrev som en skandinavisk socialdemokrati. Om människor får välja så verkar detta vara vad många människor vill ha, en blandning av kapitalism och socialism. Dom vill ha möjlighet att gå och shoppa men dom vill att vissa saker ska vara garanterade, livets väsentligheter, dom vill inte lämna det i marknadens händer och låta vinsten bestämma.
Så Skandinavien har varit en slags ledstjärna för länder i förändring och jag tycker faktiskt det är ganska sorgligt att skandinaverna tappat förtroendet för den modellen som har erbjudit så mycket hopp för världen.

Vad anser du att dom representerar idag, dom skandinaviska länderna?

Jag anser att dom än idag genomgående klarar sej bäst i FN's mätningar om var det är bäst att leva med högst livskvalitet. Och det är därför jag tror att det är svårt att vara nyliberal i Skandinavien, för folk känner en stolthet i att vara alternativet som Margaret Thatcher sa inte existerade. Och jag tror att det var en journalist från The Times of London som frågade mej var det fanns något alternativ till nyliberalism, men han sa att jag fick inte säga Skandinavien. Det gör verkligen nyliberaler frustrerade att Skandinavien har lyckats balansera marknadskrafterna och dom socialistiska krafterna med demokrati.

Men är det sant än idag? För en del av dina anhängare i Sverige skulle knappast kalla det som händer eller har hänt med den svenska ekonomin för ett socialdemokratiskt experiment, jag menar dom skulle hävda att Sverige är ett av västeuropas mest avreglerade ekonomier och att den nuvarande regeringen t.ex är alldeles för influerad av nyliberaler.

Men det är intressant att för att vinna valet var det konservativa partiet tvunget att använda en hel del av det folkliga språkbruk som hade övergivits av socialdemokraterna. Och det var socialdemokraternas oförmåga att leva upp till sina löften och deras egen nyliberala politik som skapade en rörelse för någon slags förändring.

Så hur är det med dom skandinaviska länderna som ledstjärnor för andra länder, tror du att dom är det fortfarande?

I mycket mindre utsträckning. På samma sätt som Kanada alltid har varit en ledstjärna för progressiva amerikaner, det faktum att vi är så lika dom men att vi har offenlig sjukvård ett hyfsat skolsystem och public service-medier.
Ja, vi har förflyttat oss högerut och i allt större utsträckning omfamnat nyliberala reformer men vi ska inte gå för långt och påstå att det inte finns några skillnader mellan Sverige och Storbrittannien, för det är dramatiska skillnader i vad folk förväntar sej av sin regering.


Lyssna på hela intervjun www.sr.se


Av Stefan Andersson - 6 juni 2008 22:48

"...Samma anklagelse kan riktas mot delar av miljörörelsen - perspektivet försvinner, man anpassar sig till någon sorts "realism" trots att världen blir allt skakigare och formligen skriker efter framtidsvisioner som inte är "realistiska" utan realistiska. Man låter sig hunsas av folk som bara borde ha en spark i baken. Man säger inte ifrån. Man låter motståndarna bestämma vad man skall säga. Sådant väcker inte respekt."

citatet ovan är från http://bjornbrum.blogspot.com
så på pricken !!  Läs hela inlägget !

mer om samma ämne: http://schlaug.blogspot.com

Av Stefan Andersson - 6 juni 2008 08:49

Stödet för nej-sidan har ökat från 17 till 35 procent på tre veckor. Samtidigt har ja-sidans stöd krympt från 35 till 30 procent.

Alla medlemsländer måste godkänna Lissabonfördraget för att det ska träda i kraft. Irland är det enda land som utlyst folkomröstning i frågan.
svt.se

Kom igen Irland ! Nu vilar allt hopp på er ! Tänk om det kunde bli ett NEJ på Irland, det land som brukar ha störst stöd för EU. Och kan man tänka sej ! att det är just där den enda folkomröstningen ska hållas om det nya fördraget.
Ett öppet förakt för folkviljan och demokratin visar den styrande eliten i Sverige och andra länder.

Ta t.ex EMU-omröstningen i Sverige 2003 (var det väl) motståndet mot EMU var stabilt i opinionsundersökningar månad efter månad men runt maj-juni 2002 (var det väl) hade ja-sidan ett övertag. Just då bestämdes att Sverige skulle ha en folkomröstning i frågan!
Inget konstigt med det? Så det går till?
Det stinker! Moraliskt förfall!
Sen vände ju som tur var opinionen snabbt igen, det blev ett klart och tydligt NEJ i omröstningen och de styrande hade lärt en läxa. Håll det där irritationsmomentet svenska folket utanför när det gäller viktiga beslut.

Jonas Sjöstedt förklarar vad Lissabonfördraget handlar om:

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< Juni 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards