Alla inlägg under juli 2008

Av Stefan Andersson - 20 juli 2008 21:32


Enligt The Guardian slutade samtalen där USA och Iran deltog med att Iran fick två veckor på sig att försäkra att man fryser sitt urananrikningsprogram

annars skulle man öka isoleringen av Iran.


Man kunde ju befara att omsvängningen den senaste veckan och inledandet av samtal med Iran var ett sätt få till en skärpning av konflikten.

Vad har Bush-regimen i kikaren?
Världen måste hjälpas åt att stoppa krigshetsaren.


Som det varnas för i artikeln från YES-magazine:
Genom att ställa villkor för diplomati som Iran säkerligen inte ställer upp på, kan Bush-administrationen omöjliggöra verklig diplomati.
By setting preconditions for diplomacy that Iran will almost certainly not meet, the Bush administration is making real diplomacy impossible.

It is risky to wait for the next administration to take office to resolve this issue. The Bush administration still has nine months left. During that time, if a climate of confrontation between the U.S and Iran continues, small incidents could spiral out of control and we could find ourselves involved in yet another war. Or, as some predict, the administration could order air strikes against Iran, unleashing a cycle of retaliation whose end is hard to see.


Från Det progressiva USA med anledning av den oväntade vändningen senaste veckan:
Det här är en spännande utveckling, speciellt med tanke på att president Bush och de neokonservativa nu inte har många månader på sig att starta ett storkrig mot Iran.

Problemet är, som den holländsk-amerikanske författaren Henrik Willem van Loon skrev i ett berömt citat som lika gärna kan tillämpas på Hitler, eller George Bush:

"But when the Tsar of all the Russias, the commander-in-chief of three million horse guards, foot-guards, life-guards and Cossacks begin to talk sweetly of brotherly love it is time for decent people to look to their guns.

(Citerat i förordet till Karta 107 i A Military History and Atlas of the Napoleonic Wars. West Point 1963).

Med Bush vet man aldrig vad han egentligen menar och han har fotfarande sex månader på sig att starta någon ny djävluskap.

Och så vill jag till 100% instämma med jinge! Ta hem soldaterna från Afghanistan!

Av Stefan Andersson - 19 juli 2008 16:04

Vad fan ska man göra? När man till och med förnekas rätten att rösta.


Att den politiska eliten lever i en annan värld än genomsnittsmedborgaren (eller vilket uttryck ska man använda, vanligt folk?), med löjligt höga löner och efter hand en allt starkare tillvänjning vid för eliten gängse värderingar, är det väl ingen tvekan om.
En lösning på det problemet borde kunna vara ett strikt rotationssystem där man inte skulle tillåta livstidspolitiker. Men ju hårdare och kallare det samhälle dom själv är med och formar blir desto större blir väl lockelsen att sälja sin själ och klamra sig fast vid det välavlönade ämbetet.


För man undrar hur det känns för Margot Wallström att stå och säga att "Irland måste ha en ny omröstning om Lissabon-fördraget, så är det bara" !
Tänk vilket löje och fördömande ett sånt uttalande skulle mötas av om det kom från nåt litet afrikanskt land. Eller från Kuba!

Hon är ju ändå uppväxt under en tid i Sverige när man väl trodde att en viss anständighet rådde och att vi var på väg bort från tider då cyniska maktfullkomliga politiker struntar i folkviljan.


De grundprinciper som ligger till grund för hur EU styrs är de samma som styr i stort sett hela världen, skär ner på det offentliga, privatisera in absurdum, försök blidka kapitalet, gynna handeln och håll arbetarna kort.

Tror verkligen sossarna på det argument man har kört med ända sedan dom lurade in svenskarna i EU: vi ska gå med för att påverka.

Tjaa, det har väl inte blivit så mycket bevänt med det, ungefär vad man kunde vänta sig.



Så här skriver Harald Lund på etc.se den 15 juli 2008:

"I höst ska Sveriges riksdag rösta om Lissabonfördraget. Ett fördrag som i den fria rörlighetens namn kommer tvinga folk att flytta till jobben som flyttar dit kapitalet flyttar. Fri rörlighet för kapital och arbetskraft går inte hand i hand. Med Lissabonfördraget, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan som verktyg kommer EU och svenska staten kränka människor som vill stanna kvar där de vill leva och bo."

"De som menar allvar med att det ska skapas mer jobb i Sverige bör se till så att kapitalet hamnar där människorna bor och inte tvärt om. Med 100 miljarder i statskassan behövs det inget Lissabonfördrag för att skapa jobb. Det räcker med att börja använda pengarna till att anställa inom offentlig sektor."

"Äkta solidaritet är att respektera Irlands, Frankrikes, Hollands och Sveriges befolkningar som visat att de inte vill ha sig pådyvlat en massa maktfullkomlig administration som gagnar de rika och tvingar fattiga till utanförskap. Kontakten med folket och verkligheten har tappats bort helt."


Carl Schlyter 19 juni 2008

”Skulle det inte vara enklare om regeringen upplöste folket och valde sig ett nytt!” Så skrev den tyske dramatikern Bertold Brecht satiriskt för många år sedan. För en maktfullkomlig regering gäller samma logik och den tycks Europas ledare ha vad gäller Lissabonfördraget, skriver EU-parlamentarikern Carl Schlyter (mp) i veckans ledare.

Av Stefan Andersson - 18 juli 2008 20:52

"I maj månad 2008 var Sverige värd för FN's konferens om kriget i Irak.
Bland de som representerade värdlandet fanns utrikesminister Carl Bildt.


2003 arbetade Carl Bildt för "Kommitten för Iraks befriande" ("Committee for the Liberation of Iraq"(CLI)) som är en grupp bestående av amerikanska högerpolitiker med kopplingar till det militärindustriella komplexet.
Carl Bildts uppdrag var att utföra lobby-arbete FÖR ett krig mot Irak
enligt Bruce P Jackson, som var den hos CLI som anlitade Carl Bildt.


Kan någon som förespråkat krig vara värd för en FN-konferens om fred?"


Carl Bildt i International Herald Tribune 28 januari 2003
Expressen 21 februari 2007

Av Stefan Andersson - 17 juli 2008 09:15

Det dyker hela tiden upp artiklar om farhågor att USA planerar att attackera Iran. Jag har inte velat eller kunnat tro att det skulle ligga något allvar bakom de ständiga hoten. Någon måtta på galenskap och ondska borde det väl finnas även hos Bush-regeringen, och man har väl fullt upp med vad man ställt till med i Irak och Afghanistan.
Att USA bara tänker tanken är fullständigt oacceptabelt och ett mått på
hur katastrofalt läget är i världen.
Nu senast när ämnet tas upp i YES! magazine menar man att två motiv för ett anfall skulle vara, dels att förhindra att Iran framställer kärnvapen och dels att Iran skulle vara inblandade i dödandet av amerikaner i Irak.
Båda helt ohållbara argument, om något land skulle ha anledning att skaffa kärnvapen så är det väl Iran, en aggresiv stormakt har ockuperat deras grannland och uppträder nu hotfullt mot Iran.
Eftersom USA inte har resurser för ännu ett markkrig skulle ett massivt flygangrepp ligga närmast till hands.
Artikeln avslutas med:
"En ensidig attack mot Iran är ett brott mot moral och internationell lag. Ska vi bli som "de goda tyskarna" som inte gjorde någonting medan judeutrotningen pågick i deras namn?
Nu är det dags för var och en av oss att agera och stoppa denna galenskap.
"










en kommentar på den här sidan:
"when will other countries put the u.s on a list as a terrorist organization? how long is the citizenry of this country going to put up with u.s terror before we say NO MORE!!!!! this is just awful and we do nothing but write comments and read stories!!!!!"

Sen nästa mycket obehagliga fråga - vad skulle vår nuvarande s.k regering kunna ta sig för om det ställdes förfrågningar om att delta i "fredsbevarande" uppdrag och spridandet av demokrati i Iran?
De som styr nu är väl dom man minst av alla skulle ha förtroende för i ett sånt läge. Tanken på detta gör mej förtvivlad. Tänk vad dom skulle kunna ställa till med!
Mannen som är Sveriges utrikesminister deltog aktivt i krigspropagandan inför Irak-kriget !! och verkar vara bekant med mörkermännen i Bush-regimen.
Reinfeldt har sagt att det är ett viktigt mål att "stärka den transatlantiska länken".
Folkpartiledaren ville att Sverige skulle delta i Irak-ockupationen osv.
Att ställa sig i ondskans tjänst i dess härjningar är vad som skulle krävas för att kunna dra på Sverige ett reellt terroristhot!

Relaterade länkar:
YES! Magazine

jinge.se

Olle Svenning Aftonbladet
Pierre Gilly

motvallsbloggen

Av Stefan Andersson - 14 juli 2008 15:09



Här är bevisen. Det råder nog ganska stor förvirring om huruvida Sverige har en gigantisk statsskuld som vi ska betala av på eller inte. Men klarare än så här kan det väl inte sägas. Vi har en statsskuld på ca 1000 miljarder men den offentliga sektorn har i år ca 600 miljarder kronor mer än skulden i finansiella tillgångar.

Man kan gå in på den här sidan:
http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/88169
och ladda ner den här pdf-filen:
Bilaga 2: Svensk ekonomi (pdf 2,4 MB)
och läsa på sidan 68 (och 98).


riksgäldens hemsida står det:

Statsskulden är den skuld som staten har byggt upp genom åren eftersom utgifterna har varit större än inkomsterna. Det har lett till ett underskott i statens budget.

Men det är väl inte hela sanningen om staten har tillgångar som med en och en halv gång överskrider skulden.

och:
Utslaget per invånare i Sverige är statsskulden cirka 130 000 kronor.


Det hade väl varit närmare sanningen att skriva: det finns ett plus på ca 60 000 kronor per invånare.

och på sidan med frågor och svar:

fråga: När ska vi betala av statsskulden?

svar: Det finns inga politiska ambitioner att betala av hela statsskulden i Sverige.

En vanlig tro är nog att det finns en vilja men att det inte finns pengar.
De styrande tycker nog att det finns ett värde i att det finns ett lågintensivt krismedvetande hos "vanligt folk".
.........................................
från vansterekonomi.blogspot.com:
"Och mycket riktigt har staten en nettoskuld och har haft det ända sedan 1995, även om nettoskulden har minskat. Men samtidigt förvaltar staten socialförsäkringarna, som länge har haft stora finansiella tillgångar.

Sammantaget har alltså den offentliga sektorns (kommunernas andel är små i sammanhanget) finanser gått från 500 miljarder i nettoskuld till ungefär lika mycket i nettotillgångar."

.......................................
Det jag fortfarande undrar över är om man skulle kunna använda överskottet, som tydligen finns i socialförsäkringarna, till att avsluta hela skulden nu om man ville.
En annan oklarhet är det som Johan Ehrenberg säger, att den offentliga sektorn lånar pengar av en annan del av offentliga sektorn. Hur stor del av den s.k statsskulden är det?

Läs också:
Exploderande statsskuld?
och
etc.se

Av Stefan Andersson - 12 juli 2008 11:01




VARNING !
Ett fel har uppstått, allmänheten uppmanas till största försiktighet!
Beror troligen på ett systemfel. Felsökning pågår!
Det som ser ut som seriös nyhetsförmedling kan vara ren desinformation. Om ni läser eller på annat sätt tar del av media så utgå från att informationen är förvriden eller direkt felaktig tills motsatsen bevisats.

Tre exempel:

fredag 11 juli 2008

Wallström hoppas på ny folkomröstning i Irland
– De måste ha en folkomröstning om ett nytt fördrag, så är det bara. Och då är frågan vad det är som de kan gå till en ny folkomröstning med, och hur bedömer de att det ska ske tidsmässigt.


I själva verket har man alldeles nyligen haft denna omröstning!

Iran
Det framställs som att Iran hotar världsfreden.
En direkt fientlig stormakt (som troligen är i besittning av kärnvapen)har brutalt invaderat ett grannland till Iran, och tillsammans med Israel provocerar man med militärövningar och ideliga hot. När så Iran testar sina vapen för att visa att man tänker försvara sig presenteras en bild av att det är Iran som är hotet!

FRA-lagen i Sverige
här blir det riktigt intrikat, man går medvetet ut med desinformation för att dölja den verkliga anledningen till att man vill samla information.
Turerna kring detta beskrivs bra HÄR.


Se också nedan den 7 juli på denna sida.



Vi kommer att försöka reda ut och presentera korrekt information här. Om ni stöter på något misstänkt, rapportera gärna hit.

Relaterade länkar:
En rent farsartad nyhetsförmedling i en galen värld
DN och Förintelsen 2.0




Av Stefan Andersson - 9 juli 2008 19:17


Karl Rove i Almedalen inbjuden av Timbro. Ska hjälpa alliansen med valstrategi!?
En av dom värsta hökarna i Bush's kretsar!
Har inte alliansen problem nog ändå, eller har dom tappat omdömet totalt?

Att ha något samröre med en man som Rove borde vara som att få en kvarnsten runt halsen.

dumheterna.com

blogg.svd.se

Av Stefan Andersson - 7 juli 2008 09:31



I veckan som gick i samband med statens försäljning av Vasakronan sa Mats"rikspukkot"Odell att Sverige har en stor statsskuld som behöver betalas av på.

– Staten har en skuld på över 1 000 miljarder kronor, vi har egentligen inga pengar att placera, säger Mats Odell.

Hur är det nu igen med detta?
Johan Ehrenberg har fört och för en heroisk kamp mot denna djupt rotade föreställning som är så omhuldad av de styrande.
(Frågan och svaret ovan kommer HÄRIFRÅN)
Det är säkert så att tron på en stor och hotfull statsskuld är väldigt värdefull för att hålla undersåtarna på plats.
I äldre tider använde man sig av arvsynden för att skrämma människor nuförtiden har man statsskulden.
Och så naturligtvis arbetslösheten, tänk vilket skräckscenario för överheten om man inte hade haft detta perfekta disciplineringsinstrument i sin verktygslåda.
Följande citat om en man som fått svenska riksbankens nobelpris i ekonomi har jag klippt från vänsterekonomi.blogspot.com :

"Men i mycket av sitt arbete hävdar han att arbetslöshet är nödvändigt för att underordna arbetare och se till att de är lojala mot företaget och plikttrogna på jobbet, till en lön som företaget har råd att betala".

Vi kunde avskaffa begreppet arbetslöshet och börja tala om något positivt som att öka den tid som är befriad från det arbete som känns som tvång och som inte görs av lust. Genom att t.ex sänka arbetstiden så att alla kunde hjälpa till.

Hur är det då med statsskulden? Om jag har förstått det rätt så har staten en skuld på 1048 miljarder (den 30 maj, riksgälden) men i detta ingår pengar som en del av staten lånat av en annan del av staten! Mycket smart.
Men sen har staten finansiella tillgångar, alltså inte värdet av byggnader och skogar osv., utan kontanter och papper som snabbt kan bytas till pengar till ett värde av ca 1600-1700 miljarder.

Alltså ett stort plus!
Ett par citat från Ehrenberg:

Så här ser det ut:

Källa: Statistiska centralbyrån och Finansdepartementet.prop 2007/08:1 bilaga 2, Svensk ekonomi, sid 98. (Konsoliderad bruttoskuld definieras av EU-regler, Maastrichtvillkoren.)

Som vanligt försöker man i budgeten framställa detta som något annat genom att kalla det för ”Nettoskuld: - 629 miljarder”. De flesta journalister och medborgare är inte utbildade i ekonomi och förstår inte att en skuld med ett minus framför sig är detsamma som ett plus!
Men i verkligheten har alltså regeringen att förfoga över ett överskott på 629 miljarder kronor i offentlig sektor nästa år. Politikerns uppgift är att ge medborgarna en korrekt och begriplig information.
När man inte gör det så finns det en anledning.
Det här stora överskottet är naturligtvis ett problem för Anders Borg.
Ett så stort överskott skulle – om människor kände till det – kunna leda till krav på ökade löner inom offentlig sektor eller kraftig utbyggnad av vård och omsorg.
Något ingen borgerlig regering vill se.
.......................

och:
Och inte ens under de ”värsta åren”, 1994-95, var det offentligas skuld i närheten av andra EU-länders.
Bland världens MINST skuldtyngda länder låg Sverige på fjärde plats!


En annan artikel från ETC om samma ämne.

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
31
<<< Juli 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards