Alla inlägg under augusti 2008

Av Stefan Andersson - 9 augusti 2008 21:44




"I’ve long known that the institutions of global finance are corrupt, but I was stunned by the insider stories presented in A Game As Old As Empire. With billions of lives and the planet itself at stake, this book sets the stage for serious political mobilization to end this crime against humanity.”


David C. Korten, author of When Corporations Rule the World and The Great Turning: From Empire to Earth Community



Video - John Perkins på fora.tv

ljudfiler för nedladdning med Perkins

John Perkins blogg
Video - A Game As Old As Empire på fora.tv



Av Stefan Andersson - 8 augusti 2008 19:41




Ännu en gång har jag hittat ett värdefullt tips hos denosynligapatienten (förra gången var det om det nya och intressanta Folkrörelsepartiet). Denna gång är det en artikel om John Perkins och hans bok "Confessions of an economic hit man"som finns på source.se.

Här bekräftas på ett rakt och otvetydigt sätt av en som själv deltagit i händelsernas centrum bilden av USA som en corporo-krati (corporatocracy, kan man hitta ett svenskt ord för det?) alltså att regeringen styrs av storbolagens intressen.

Perkins arbetade under lång tid som ekonomisk torped åt amerikanska intressen utomlands.
Hans uppgift var att muta eller hota de styrande i länder som USA's storföretag hade ekonomiska intressen i.

"Perkins huvuduppgift var att blåsa upp ekonomiska prognoser för att kunna lura till sig dyra investeringsprogram i länder i tredje världen. Huvudsyftet med investeringsprogrammen var att stärka den amerikanska kontrollen över landet. De dyra investeringarna gavs till bolag i USA samtidigt som de redan fattiga länderna drog på sig enorma statsskulder. När skulderna skulle återbetalas förstördes ländernas infrastrukturer via Världsbanken och IMF,

"Skuldavskrivningarna är i hög grad ett knep för att göra de rikare rikare, men få det att se ut som ett stöd till de fattiga. Det är en typisk strategi för en ekonomisk torped" förklarar Perkins."

Om de ekonomiska torpederna med sina metoder inte lyckas uppnå sina mål blir det dags att ta av silkesvantarna och ta i med hårdhandskarna. Då skickas de som kallas schakalerna in, vars uppgift helt enkelt är att mörda tjurskallarna som inte gör som dom blir tillsagda!
Det finns en lång lista på sådana fall, framför allt i sydamerika.

Räcker inte ens det kan man som sista alternativ ta till regelrätt militär invasion.

Det var efter terrorattacken 11 september 2001 som John Perkins kände att han var tvungen att tala.

"Det amerikanska folket måste få reda på vad vi egentligen gör i världen. De flesta tror att vi hjälper, att vår utrikespolitik är idealistisk. Men det är den väldigt sällan. Vi förstår inte vilken skada vi gör.

Men om folk får reda på vad vi faktiskt utsätter andra människor och länder för kommer det att ändras. Om många verkligen kräver en förändring, då kommer det också att hända."

Utan att på något sätt legitimera terrormetoder så måste man ändå säga att det inte är som det ibland sägs, att dessa är en attack mot vårt sätt att leva och att dom slår blint och utan anledning.

Om USA utrikesbeteende de senaste 4-5 decennierna ska ska ses som en förklaring till 11 septemberattacken, hur stor ska då inte risken vara nu efter invasionen av Afghanistan och Irak!



Det är ju tur att den regering vi har nu i Sverige inte kom till makten ett val tidigare, 2002, då måste det ha varit stor risk att vi deltagit på något sätt i Irakinvasionen.
Jag tycker att det uppmärksammas alltför lite vilket hot mot rikets säkerhet nuvarande regering är.
Mannen som innehar utrikesministerposten deltog aktivt i krigspropagandan innan Irakinvasionen, nuvarande folkpartiledaren tyckte inte att vi skulle sitta på läktaren och statsministern vill man nog helst inte veta vad han innerst inne har för agenda.
Hur har det kunnat gå så långt i Sverige!?

Att döma av den envishet regeringen visat i fråga om FRA-lagen, trots att den strider mot lagstadgad rätt till privatliv och trots protester från i stort sett alla håll, så kan man anta att det är USA som har nån sorts hake och kräver den för att få tips om misstänkta hot.

Och i ett tal nyligen lär folkpartiledaren Björklund ha sagt ungefär att: vi kanske fångar bin Laden i Afghanistan och då kan vi få ett terrorhot på oss, därför behöver vi FRA-lagen.
Han säger alltså: vi deltar med liv och lust i USA's "krig mot terrorismen" och kan på så sätt lyckas dra på Sverige ett terroristhot, det är ingen lätt uppgift med tanke på Sveriges goda rykte utomlands men låt oss hålla på lite till så.

Sverige ska inte delta i USA's militäroperationer, det är en alltför smutsig och tvivelaktig verksamhet.

Vi måste byta ut den regering vi nu har i Sverige! Vi kan inte vänta ända till 2010! Om inte annat så av säkerhetsskäl, vi ska säkert hitta någon ny syssla åt dessa dessa duktiga och driftiga män och kvinnor, men dom kan inte tillåtas hantera utrikespolitiken.



En annan video, som finns på fora.tv, visar ett 1 tim 20 min långt föredrag av John Perkins där han talar om en senare bok han skrivit, Secret History of the American Empire. Först säger han samma saker som på videon ovan men sen tar han upp det han sysslar med nu, arbetet med att försöka påverka situationen. Genom folklig opinion med protester och bojkotter måste vi få dessa storbolag att ändra sitt destruktiva beteende.

Vi får programmera om dessa effektiva organisationer som är suveräna på att organisera och få saker och ting gjorda till mer sofistikerade och moderna mål, inte så primitiva som nu att bara vinst räknas. Och till att arbeta i mänsklighetens tjänst inom ekologiskt hållbara ramar, inte som det blivit att mänskligheten dansar efter företagens och spekulationsekonomins pipa på en väg som leder till social och ekologisk katastrof!


Förresten måste väl den verksamhet som Ripkins beskriver att han deltog i  som ekonomisk torped vara ett lämpligt projekt för Forum för levande historia. Om detta må ni berätta för den uppväxande generationen!
www.johnperkins.org




Av Stefan Andersson - 6 augusti 2008 18:18



"Jag ska tala om varför du är här. Du är här för att det är något du vet. Vad det är kan du inte förklara men det är något du känner. Du har känt det hela ditt liv - att det är något som är galet med världen - du vet inte vad, men det är något som gnager i dig, något som stör som håller på att göra dig tokig.
Det är denna känsla som har fört dig hit!"

"Det är den värld som placerats framför dig för att dölja sanningen......."

"Sanningen att du är slav Neo, liksom alla andra är du född in i fångenskap, född i ett fängelse som du inte kan se, ta på eller känna lukten av.
Ett fängelse för ditt tänkande."


Efter att ha sett Paul Grignons film Money as Debt kände jag mig som Neo i The Matrix när han hade fått se sanningen bakom den värld vi tar för given. Ganska omtumlad, och lättad av att förstå mer, t.ex varför det sägs att en ständig tillväxt är nödvändig. Filmen avslöjar hur bank- och pengasystemet fungerar.

Försvararna av det rådande systemet är säkert helnöjda så länge folk är upptagna av att välja mellan Obama eller McCain och här i Sverige mellan Fredrik eller Mona!

ett par citat från filmen:

"Anyone who believes exponential growth
can go on forever in a finite world is
either a madman or an economist."


"None are more enslaved than those who
falsely believe they are free."


och från webofdebt.com:

Today, writes British economist Michael Rowbotham, "The surest way to ruin a promising career in economics, whether professional or academic, is to venture into the 'cranks and crackpots' world of suggestions for reform of the financial system."

"By exposing the present unsustainable situation, it is a first step toward loosening the malign grip on the world held by a very small but powerful financial faction."

Så - vilket väljer du, det röda eller det blå?


This is your last chance. After this, there is no turning back. You take the blue pill - the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill - you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes. -- Morpheus, The Matrix









Av Stefan Andersson - 4 augusti 2008 17:29




"Neo-liberal market fundamentalism was always a political doctrine serving certain interests. It was never supported by economic theory. Nor, it should now be clear, is it supported by historical experience. Learning this lesson may be the silver lining in the cloud now hanging over the global economy."

Ovanstående är ett citat av Joseph E. Stieglitz ur DailyNewsEgypt.com

I veckans nummer av etc.nu skriver Maria-Pia Boëthius om det som Stieglitz syftar på, den ekonomiska krisen i USA. Det är som vanligt härligt att läsa Maria-Pias texter.

De som nu behöver statens stöd i USA för att klara sig i den hårda "verkligheten", "månne känner de utanförskap"!

"Vilken världsordning! Kan en enda människa med förståndet i behåll påstå att det är så här vi ska leva på denna älskade planet?
Vi har nu i månader fått betrakta den avreglerade kapitalismens våldsamma sammanbrott. Det som sagts och gjorts och jublande proklamerats i dess namn har förvandlats till aska. Världens största, privata bolåneinstitut, svindlande eller svindlade storbanker och vacklande finansiella centra räddas nu med skattepengar och blir bidragstagare i en division som får varje offentlig sektorsanhängare att gapa. Månne känner de utanförskap? Det som alliansregeringen pådyvlar utarbetade människor som behöver medmänniskors stöd?"
.........
"Man skulle kunna hoppas att det spred sig en insikt om att tokkonsumtion inte betyder att man är ”bäst”, utan att man utgör tamboskap åt storföretagsamheten och är planetförstörare av främsta sort. Om USA under Obama gjorde en U-sväng och plötsligt bestämde sig för att gå i spetsen för en kamp för en beboelig, framtida värld skulle saker och ting hända, om han fick folket med sig. Det finns en energi i USA, som jag inte upplevt i något annat land på jorden. I mina ögon är denna energi helt ockuperad av konsumismen. Men det finns ingenting som säger att det alltid måste förbli så."


Ur en tidigare krönika av Maria-Pia:


"Enligt konsumismens och tillväxtens ideologi måste man hålla konsumenterna på gott humör så att de ska fortsätta att vara köpglada, oavsett vad som händer. Att berätta sanningen bidrar till att förvärra krisen. Redan det är en dödsdom över konsumismen.Vi kan inte låta världen styras av en ideologi där sanningen i alla lägen är kontraproduktiv mot vinsten."

_______________________________________



I amerikanska The Nation skriver William Greider ungefär så här:

De styrande i Washington kan ibland agera med häpnadsväckande kvickhet, när det är de rätta människorna som vill ha något gjort. Som nu för att rycka ut och rädda de flinka aktörerna i spekulationsekonomin.
Vi har inte sett ett sånt samarbete över partigränserna sen beslutet att invadera Irak togs.

...
En generations propaganda om att marknaden fattar beslut bättre än regeringar har raserats i och med dessa händelser. Insatserna kan liknas vid socialism a la USA, där regeringen beslutar vilka privata företag som är "för stora för att få misslyckas".


________________________________________


Det är väl en ordentlig krasch som krävs för att få en förändring till stånd av den galna världsekonomin.
Men man vågar väl inte hoppas för mycket. Det svenska banksystemet hölls ju under armarna av staten i början av 90-talet men var snart i full gång igen.


En video (47 min lång) som på ett mycket bra sätt förklarar hur det ekonomiska systemet fungerar FINNS HÄR ! från moneyasdebt.net





EU

Av Stefan Andersson - 3 augusti 2008 16:59



Dagens citat, från boken Ta det tillbaka av Aaron Etzler från 2002

"Den europeiska unionen har alltmer utvecklats till en aktiv pådrivare för nyliberal politik. Genom alla EU´s fördrag, från Romfördraget 1957, Enhetsakten 1986, Maastrichtavtalet 1992, Amsterdamfördraget 1997 till Nicefördraget 1999 lyser en liberal grundsyn igenom. Men utvecklingen har accelererat de senaste åren: EU har utvidgat sitt mandat.
Med skapandet av den inre marknaden, vars grund är Maastrichtavtalet som skrevs 1992 blev fritt flöde för kapital, varor, tjänster och arbete grundvillkor. Redan denna grund omöjliggjorde för en nationell regering att gardera sig mot ekonomisk-politisk utpressning från stora kapitalägare och att till exempel vid en finansiell kris frysa storföretagens pengar i landet.
.....
Under hela denna tid har vänstern inom EU försökt med strategin som gått ut på att lägga till en "social dimension" inom EU. De krav man ställt har gått ut på att EU ska arbeta aktivt mot arbetslöshet och sociala klyftor. Resultatet hittills är mycket magert: kampen mot arbetslöshet och sociala klyftor har haft en mycket låg prioritet.
.....
Om fackets krav inte kommit någon vart är det desto tydligare att kapitalet hela tiden flyttat fram sina positioner. Efter att ha grundlagsfäst en politik inom EU-området som närmast tycks hämtad ur moderaternas partiprogram går man nu vidare med att lägga sig i ländernas interna ekonomi. EU-kommisionen, som länge arbetat för privatiseringar, fick på mötet i Lissabon i mars 2000 också med sig Europarådet på målsättningar om "ökad liberalisering". På ministermötet i Barcelona i mars 2002 beslöt man att medlemsländerna skulle sträva efter att privatisera energi och gas och att i framtiden diskutera privatiseringar av järnvägar och utbildning."

Av Stefan Andersson - 2 augusti 2008 11:30


Nu hörs nya hotfulla signaler från de oberäkneliga och obegripliga krafter som styr USA. Man har ännu några månader på sig.
Det kan ju bara inte vara sant att man skulle attackera Iran militärt!
Men det tyckte jag om Irak också innan invasionen där.

ur svd.se 1 aug :


USA kräver att Iran svarar under helgen på förslaget till uppgörelse i kärnkonflikten.

- Det blir negativa följder om de inte svarar positivt på vårt mycket generösa erbjudande, och följderna kommer möjligen i form av sanktioner, sade Vita husets språkrör Dana Perino.

UD-talesmannen Gonzalo Gallegos sade att Iran "fick två veckor, och de är till ända nu i helgen".
....
I Teheran sade president Mahmoud Ahmadinejad att kärnkonflikten är "ursäkter" för västvärlden för att tvinga Iran att backa.

- Men det iranska folket kommer att motstå fienderna med styrka, sade han enligt statlig tv.



Klas Sandberg (vindskupan.sandberg.be) har vänligheten att gratis tillhandahålla en utmärkt skrift om historien bakom de neokonservativa i USA.
Finns HÄR : vindskupan.sandberg.be/sidebar/neokonservatismen.pdf


några klipp ur denna:

Vid det laget var underrättelsetjänstens folk grundligt kuvade. En CIA analytiker minns från januari 2003: Chefen förklarade under veckans kontorsmöte att ”… om Bush vill starta krig är det vårt jobb att ge honom skälen att göra det” sid 25

.........
Det som planeringsavdelningen ägnade sig åt var rena förfalskningar. Karen Kwiatkowski berättade om hur det mest berömda exemplet tillkom, det om att Saddam Husein försökte komma över uran i Niger.

Det fanns ett korn av sanning där. Irak hade faktiskt försökt göra det… på 1980-talet. Avdelningen hade helt enkelt tagit en gammal rapport och strukit alla datum, vilket fick gav intrycket att det var en pågående irakisk ansträngning.
sid 54

.......

"…alla stora forskare som studerat den amerikanska nationalkaraktären har dragit slutsatsen att vi är ett krigiskt folk och att vi älskar krig."

Det var vad Michael Ledeen hördes kläcka ur sig kort efter Irakkrigets utbrott inför en sympatiskt inställd publik på American Enterprise Institute.
sid 34

.......

Videoklippet nedan är från 25 juli-08 och visar Dennis Kucinich och hans framställan om att ställa presidenten inför rätta bl.a för att ha ljugit med bevisen inför Irak-invasionen.

http://impeachment.kucinich.us


ett klipp till som måste ses:
VINCENT BUGLIOSI TESTIFIES ON BUSH CRIMES




Av Stefan Andersson - 2 augusti 2008 11:02



Ännu ett exempel på följderna av den nyliberala politik som förts de senaste drygt 15 åren. Företagen förväntas själv agera kontrollinstans, för staten får ju inte ha några utgifter!
Det finns nästan inte något område där man inte ser en försämring som beror på att allt vad offentliga kostnader heter ska strypas in absurdum.


från sr.se:

"Orsaken till den rasolycka i Kista utanför Stockholm den 15 juli, då en person dog och två skadades allvarligt, är nu fastställd. Det var en alltför svagt konstruerad stålbalk som orsakade olyckan."

"Enligt Burman finns ett systemfel i den svenska byggsektorn. Företagen antas själva kontrollera att konstruktionerna går rätt till. Och det klarar de inte i den hastighet de arbetar.

– Förr i tiden var det byggnadsnämnden som hade en typ av kontrollfunktion men i dag har man fråntagit dem den funktion och har så kallad egenkontroll. Många har sagt till mig att man måste bromsa upp, man ska inte behöva avlida för att man går till sin arbetsplats och gör sitt jobb, säger Jan Burman.

Jan Burman får medhåll av Tommy Lundin på Arbetsmiljöverket. I maj rasade bron över Älandsfjärden utanför Härnösand. Och det kan finnas fler felaktiga byggen som ännu inte rasat eller upptäckts, anser han.

– Man kanske måste se över så att det finns någon mer kontrollfunktion. Man vet ju inte hur mycket som är byggt som kan vara felaktigt, säger Tommy Lundin."




Av Stefan Andersson - 1 augusti 2008 12:24


Om det nu är så viktigt att det finns stora löneskillnader i samhället så har jag ett spännade förslag.
Nej till kommunism, Nej till kapitalism, framtidens melodi är Randomism!

Man gör helt enkelt upp två kolumner i Excel, en för alla löntagare i landet och en för alla löner och sen sorterar man lönekolumnen efter slumpen när det är dags för månadens löneutbetalning.

Tänk vilken spänning när man sprättar upp lönekuvertet!
Ska man få 130 000 kr denna månaden eller kanske 10 000 kr. Förutom att detta system skulle ge våra liv ett intressant och stimulerande spänningsmoment skulle det motverka sådana låga och primitiva sidor hos oss som att vi måste ha en löjligt överdriven lön för att vilja göra ett gott arbete och för att markera vår status!




Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21 22 23 24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards