Alla inlägg under september 2008

Av Stefan Andersson - 13 september 2008 08:13



Från monetaryreform.org - Dr. Edward Hamlyn:

"There is only one thing that is impossible to understand and that is insanity. It doesn't make sense. And modern economics doesn't make sense.
...
But the bottom line for everyone of us to know and understand is the fact that if the subject of economics has become difficult to understand then the subject is no longer sensible, honest or ethical.


It is our responsibility to know that basic fact, and to demand correction. You will see when you read this book that correction will put a smile on your face and give you a real and lively interest in economics.


Whether you realise it or not, you and your fellow citizens are enslaved by debt and will be for evermore unless you read and understand this book.


When you read the last chapter you will obtain a glimpse of the rewards awaiting you when you change the system merely by knowing what the existing system is, because you will not then tolerate the existing system any longer. It will become difficult to believe that we ever tolerated the existing monetary system."


Av Stefan Andersson - 11 september 2008 22:43



Keith Olbermann !

Han är härlig att lyssna på! Här om hur republikanerna i USA istället för att hedra minnet av offren utnyttjar 9/11 som sitt varumärke och för att skrämma folk i syfte att vinna röster.

Och om McCain som vet hur man ska fånga binLadin, men han talar inte om det om han inte blir president.
Video och text HÄR.


Se också en annan video med Olbermann .






Av Stefan Andersson - 11 september 2008 20:57


Ur Dagens Eko torsdag 11 september 2008:

"Bristande information bakom Irlands nej
Bristande information var det främsta skälet till att irländarna i somras röstade nej till EU:s nya fördrag, Lissabonfördraget. Det visar den undersökning av valresultatet som den irländska regeringen låtit genomföra."


Då var det dags igen för EU-propagandan i Dagens Eko.
Om det hade blivit Ja i omröstningen, hade man då gjort en undersökning och kommit fram till att bristande information låg bakom valresultatet!?
Bara det att EU-eliten inte på ett begripligt sätt kan säga rent ut vad man vill uppnå med EU är skäl nog att rösta nej. Att man inte kan vara ärlig och uppriktig visar att man inte arbetar i vanligt folks intresse.
Sen hade man ju också med flit krånglat till fördragstexten efter Frankrikes och Nederländernas nej till fördraget förra gången för att på så sätt bedra folket.
Också det en anledning att rösta nej.



"Inom EU är uppgörelserna mellan de politiska eliterna legio. Här undandras medborgarna inflytande genom att olika frågor överlämnas till oavsättliga och oåtkomliga experter."
statsvetarprofessor Leif Lewin


Youtube-klipp från protester i EU-parlamentet
www.jensholm.se

folkomröstning.nu



Av Stefan Andersson - 10 september 2008 22:07




Money is at the heart of all our lives. It is time to understand what money is and how it works.....


You have been deceived for a long time.


It is imperative that we understand the true cause of our world's problems so that we can solve them.



En sak som nästan aldrig debatteras i Sverige är en så viktig sak som själva pengasystemet, troligen för att vi ser det som något det inte går att göra något åt, och så verkar det så komplicerat så vi får lita på de s.k ekonomiska experterna.
Men i England finns ett parti som vill ändra på hela systemet. Man har kommit fram till att det inte går att få till ett mänskligt och hållbart samhälle utan en sådan förändring. Den viktigaste punkten är att inte längre tillåta privata banker att sköta skapandet av pengar, vilket dom gör när dom ger lån. Följden av detta blir att dom gör enorma vinster och nya lån måste hela tiden skapas för att systemet inte ska kollapsa.
Utan man vill att staten ska ha hand om och reglera skapandet av nya pengar.


En beskrivning av nuvarande system av en sakkunnig:

....En annan vanlig missuppfattning är att bankernas förtjänst är baserad på skillnaden i ränta mellan insatta och utlånade pengar. Detta är i grunden fel. En svensk bank har ett soliditetskrav på 8%. Detta innebär att banken för varje miljard i eget kapital (aktiekapital + insättarnas kapital + fordringar på andra banker) kan låna ut 12,5 miljarder. Skillnaden mellan 12,5 miljarder och I miljard skapar bankerna ur tomma intet och lånar sedan ut dessa pengar mot ränta. Sätter en person in 10 000 kr på banken, får han kanske 400 kr i årsränta (4%-ig räntesats). Banken kan nu låna ut ytterligare 125 000 kr och tar på ett år in kanske 10 000 kr i ränta (8%-ig räntesats). En privatperson som har 10 000 kr kan naturligtvis inte låna ut 125 000 kr och begära ränta på de utlånade pengarna. Detta kan endast en bank göra, eftersom bankerna har monopol på krediten.

Vad betalar bankerna för detta privilegium? Svar: Ingenting!


Money Reform Party

En annan liknade engelsk sida: Sustainable Economics
Se också: www.richardccook.com , mer Richard Cook !

Real Wealth Economy
David Korten: History's most successful con game

James Robertson - Money from thin air



Av Stefan Andersson - 9 september 2008 14:35


Enligt ekonomiekot i radions P1 sjunker arbetslöshetssiffrorna i Tyskland trots att man befinner sig i en lågkonjuktur, från Ekonomiekot torsdag 28 aug 12.45 2008:



"En förklaring som tyske AMS-chefen anger är reformerna på arbetsmarknaden, i klartext att det har blivit svårare att få arbetslöshetsunderstöd och socialbidrag i Tyskland på senare år.Och att fler istället nu försöker försörja sej på låglönejobb, den tyska låglönesektorn växer och är nästan lika stor som den amerikanska.
Var fjärde tysk arbetstagare räknas nu som lågavlönad, det handlar ofta om löner på 4-5 euro i timmen, som också heltidsanställda har svårt att klara sej på.

I Tyskland finns ingen lagstadgad minimilön men kraven på en sån växer och väntas få betydelse i valkampen om ett år."

Per Eurenius Berlin


Det är väl detta alliansen försöker uppnå i vårt land. Snacket om att få ner "utanförskapet" betyder att man vill kasta ut folk från A-kassa, sjukersättning o.s.v så dom tvingas ta jobb till låga löner. Alla de som lurades tro att pratet om att minska "utanförskapet" skulle betyda att betydligt fler skulle få en trygg anställning hoppas jag har blivit varse det nu.
En för låg arbetslöshet upplevs som ett stort hot för de som blivit tränade i ekonomisternas nationalekonomiskolor. Underklassen ska hållas kort!

Statssekreterare Eva Uddén Sonnegård på arbetsmarknadsdepartementet, från DagensArena.se:



"Arbetsmarknaden går in i ett lugnare skede och det är bra." Hon fick förstås frågan varför det är bra att det blir svårare att få jobb: "Ja, fördelen är att det inte blir den sortens överhettningstendenser som vi inte vill se, för då får vi verkligen problem med arbetsmarknaden."

När hon framträtt i ekot några timmar tidigare hade hon viftat undan att KI och andra bedömare sagt att arbetslösheten snabbt kommer att stiga: "Jag tror att den så småningom kommer att öka något. Vi ska inte glömma bort att vi satsar väldigt mycket på dom som varit sjukskrivna och förtidspensionerade, vilket gör att utanförskapet kommer att minska och det är vår primära målgrupp."


Sättet man räknat ut "utanförskapet" på säger en hel del om deras förhållande till ärlighet och hederlighet, men fiffighet saknas inte.
Så här har man räknat: om vi antar att vi har 0% i arbetslöshet, alla har ett arbete. Om då på en dag 220 personer är sjukskrivna så har vi en person i "utanförskap" (om man räknar 220 arbetsdagar på ett år) !

Bo Jangenäs och Levi Svenningsson har i rapporten "Innanför utanförskapet" gjort en grundlig analys av detta begrepp, och sammanfattar så här:

"Regeringens sätt att använda modellen bör närmast beskrivas som statistikmissbruk."



Av Stefan Andersson - 7 september 2008 20:55



Om det finns någon som fortfarande tvivlar på vad som styr USA's utrikespolitik ger här John Perkins, en verklig insider, sin bild.

del 1 22 min - Saudi-Arabien och Irak
del 2 31 min - Syd-Amerika
del 3 16 min - frågor och svar


Av Stefan Andersson - 3 september 2008 20:18



En bok om hur penga- och finanssystemet fungerar, ingående beskrivet
av en som är insatt i branschen. Måste vara en av de mest värdefulla
sidorna på hela internet !
För nedladdning, på engelska, både som ljud- och text.

FINNS HÄR

Systemet fungerar väl ungefär likadant i Sverige och världsekonomin är så sammanflätad att det som sägs har giltighet även här.

Det är alltså absolut häpnadsväckande att bankväsendet verkar fungera på ett sätt som väldigt få inser, och som gör att pengar hela tiden ackumuleras hos de som redan har i överflöd. Detta kapital används sedan till spekulation och skickas runt jorden i sin jakt på största möjliga avkastning och gör livet betydligt svårare än det skulle behöva vara för majoriteten av jordens befolkning.
Här är roten till det onda !

Detta system är vi så tillvanda vid att vi tar det som självklart och oundvikligt. Men det är människoskapat och är ingen naturlag. Ett första steg är att så många som möjligt får insikt i hur det fungerar så kanske det går att få till en förändring utan att det ska bli en katastrofal krasch.


En intressant sak tas upp i kapitel 3, problemen med de nu aktuella sub-primelånen verkar ha sin orsak i att finansinstitut som inte är banker haft så mycket pengar att låna ut att bankerna i sin desperata jakt på nya låntagare fick ge sig in på affärer de tidigare "inte tagit i med tång".
Snacka om galenskaper!


As income and wealth gaps have widened few people have more money, and the majority of the people are getting less. Many of those that have accumulated lots of the money go looking for lots of places to invest it, or gamble with it, so that it will make more. This has lead to an explosion in non-bank financial institutions and the use of corporate bonds in lending. Neither mechanism "creates money out of thin air" because the players don’t have a banking license. But because the players have accumulated so much of the existing money they can become financiers themselves by lending out the piles of dough they’ve accumulated. Thus, according to Martin Mayer in the book "The Fed", only one fifth of commercial and industrial financing now comes from the banks. The rest comes from people and non-bank institutions that have accumulated lots of the existing money.

This has several implications. First the Fed’s powers over the market is more limited because there are so many non-bank financiers, so the Fed has to do whatever it can to please these non-bank markets and keep their confidence in the whole financial system alive. By necessity this means always pleasing the people that already have lots of money. Second, banks go looking all over the place for new people and entities to lend to since the domestic non-bank corporations abandoned them. This search has been a big part of banks overseas lending adventures and the phenomenal growth in lending to the sub-prime domestic markets over the past decade. The sub-prime market is people with bad credit histories, which often correlates with low income. This loan market has grown 300% from about 75 billion in 1993 to over 300 billion by 2000, according to the Wall Street Journal. Previously the banks wouldn’t touch this market with a ten-foot pole, but in their never-ending search for new borrowers, especially at high yields, this has become a huge growth area.


Samma ämne i serieform : www.canadianactionparty.ca

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards