Alla inlägg under november 2008

Av Stefan Andersson - 21 november 2008 20:13


Vad kan anledningen vara till att man röstade Ja till Lissabonfördraget i riksdagen, är huvudanledningen partipiskan?

Vi har ju haft såna här missöden förut, nu får vi försöka ta reda på vad det var som fick ledamöterna att rösta som dom gjorde och kanske ordna en andra omröstning!


Tjeckerna och irländarna fortsätter kampen, och kanske kan en chans ges att vi kan få rösta. Det verkar som att kampanjgruppen mot Lissabonfördraget i Irland, Libertas, har bildat ett europeiskt parti för att delta i nästa års EU-val!


Från freeeurope.info

According to the Irish Times, Declan Ganley has confirmed that he has registered his anti-Lisbon campaign group Libertas as a European political party eligible to raise funds, and suggests that candidates will have to stand in at least seven or eight states to make the project worthwhile.

Quoted in the Irish Times, Ganley says that by launching Libertas in other EU nations "it will give people across Europe an option that they were not given, to have a proxy European referendum on the Lisbon Treaty". He added that "I am very confident that there is a comfortable and decent majority that shares exactly the same view as was expressed in our own vote".


För ett ökat samarbete mellan europas folk, mot EU i dess nuvarande form.

teameurope.info  -  people-before-profit.org


 





Av Stefan Andersson - 20 november 2008 21:07


Äntligen! Efter att utgivningen skjutits upp ett par gånger kom Ellen Brown's bok Web of Debt ut på svenska idag. Otroligt vältajmat, just som världsekonomin rasar ihop kommer en bok som avslöjar hur osunt och oärligt det är konstruerat. Just nu behöver vi en som står på vanligt folks sida som förklarar de ekonomiska förhållandena på ett förståeligt sätt.

Detta måste kunna ses som ett befriande budskap för, ja 99,6%, av befolkningen. Naturligtvis för vänstersympatisörer, att äntligen kunna inse vad som först måste åtgärdas innan någon förändring av samhället kan ske. Det är inte så att det är hopplöst, att det är människans natur att vara egoistisk snarare än samarbetsinriktad. Det är sättet som penningsystemet är riggat på som stimulerar till konkurrens och utslagning.

Och jag tror inte att så värst många av de som röstar borgerligt ens är i närheten av att ha en sann bild av hur systemet egentligen fungerar, inte ens de i partitopparna.
Det kan knappast kallas ett fritt samhälle med fri konkurrens när en liten dold elit styr och manipulerar i bakgrunden och parasiterar på det hårt arbetande folket.
Om vi växlar till ett friskt, sunt system skulle skatterna troligen kunna, om inte tas bort helt så i alla fall sänkas rejält.


Bedrägeriet är avslöjat! Den dolda ockupationsmakten ska inte länge till kunna fortsätta förnedra oss! Boken utgår mest från förhållandena i USA, men principiellt fungerar det likartat här.


Några citat från början av boken:


"Genom ett nätverk skapat genom anonymt finansiellt spindelnätsvävande så äger och kontrollerar endast en handfull globala konungsliga bankirer det hela. [...] Alla, människor, företag, staten och främmande länder har alla blivit slavar vid bankirernas kreditrep" ...

"..Han kallar det nuvarande penningsystemet ett "grymt skämt". När vi vaknar upp till detta faktum, menar han, behöver hela vår ekonomiska världsuppfattning bli omorganiserad, "precis som fysiken utsattes för omorganisering när människans världsuppfattning förändrades i och med insikten att jorden inte är stationär och inte heller universums centrum".
Skämtet är att det praktiskt taget inte finns några riktiga pengar i systemet, bara skulder. Förutom mynt, som ges ut av regeringen och som bara utgör ungefär en tusendel av penningmängden, så utgörs nu hela det amerikanska penningsystemet av skulder till privata banker, för pengar de skapade med hjälp av bokföringsposter. Allt sker genom ett trolleritrick; och precis som med ett trollkarlstrick så behöver vi se det många gånger innan vi inser vad som sker. Men när vi gör det, förändras allting. Hela historien behöver skrivas om."...

"Om regeringar överallt är försatta i skuld, vem står de i skuld till? Svaret är att de står i skuld till privata banker. Det "grymma skämtet" är att regeringarna är skuldsatta för pengar som är skapade på en datorskärm, pengar som de kunde ha skapat själva."

Boken kan beställas HÄR




Av Stefan Andersson - 18 november 2008 14:13


Hört i Ekonomiekot i P1 12.50 17 nov:

Riskkapitalbolaget EQT har dragit in 1,2 miljarder euro, motsvarande ungefär 12 miljarder svenska kronor, till en ny fond med inriktning på infrastruktur. EQT som bildades av Wallenbergsfärens maktbolag Investor satsar nu på avreglerade marknader som tidigare varit monopol, det säger Lennart Blecher på EQT.
-Vi tror att det finns en oerhörd massa såna här potentiella projekt som man skulle kunna använda privat kapital och vår erfarehet av att operera den här typen av projekt, så listan är lång, möjligheterna är stora.

Kan du ge nåt konkret exempel?

- Jaa det finns allt från hamnar, flygplatser,transmissionsanläggningar, allt möjligt.

Infrastruktur i vid bemärkelse alltså, inte enbart vägar, järnvägar och broar är den nya fondens inriktning. Det handlar bl.a om gas och elmarknaderna, telecom och flygplatser,hamnar och avfallshantering. Men också äldrevård och sjukhus och fängelser. Ett brett fält alltså som nu avregleras i snabb takt i EU. Och den nya fonden har lockat pensionskapital eller högkvalitetsinvesterare som EQT kallar dom, som fjärde AP-fonden och Skandia och flera utländska bolag.

-Vi har mycket svensk och nordiskt pensionskapital bakom oss, detta är en tillgångsklass som passar väldigt bra för pensionskapital, långa tillgångar, stabila kassaflöden lite oljepopulistiska tillgångar. Så vi ser oss som en katalysator för svenskt bl.a pensionskapital att förvärva den här typen av tillgångar.

Ni lovar att förvalta kapitalet bättre än vad dom gör?

-Vi lovar att se till att dom får en god avkastning på det kapital dom investerar i EQT.

Är detta med infrastruktur i vid bemärkelse, är det verkligen framtiden det handlar om, ni är ju framtidsinriktade oftast?

-Ja, alltså det här med infrastruktur, behovet är enormt av ny infrastruktur och samtidigt att uppgradera den existerande infrastrukturen, och vi tror att med vår affärsmodell, och det har vi sett ute i världen också där privatisering av infrastruktur kommit mycket längre än i Sverige, att detta är en framtidsmodell.

EQT hade jag aldrig hört talas om innan igår, och sen dök namnat upp en gång till igår. Nämligen i Johan Ehrenbergs föredrag från helgen som gick, som finns HÄR, han talar om att inte bara banker och finansinstitut sysslar med vidlyftig spekulation utan också andra företag ...


.."värst av alla är Wallenberg med sina riskkapitalbolag, EQT som dessutom är skattesmitare.
OCH som får sin finansiering från... AP-fonderna.
Det är AP-fonderna som står bakom pengarna som dom leker med till stor del."

Jag blev helt förtvivlad när jag hörde intervjun på Ekonomiekot! Har vi inte haft nog av privatiseringar, vem vill ha denna utveckling? Vem styr vårt land? Var ska man ta vägen, kan man flytta till Sydamerika? Där har man väl för länge sen tröttnat på tokprivatiseringar av allmännyttig verksamhet!
Finns det nåt land i världen som är mer dogmatiskt nyliberalistiskt än Sverige?
Staten har haft ca 600 miljarder i överskott de senaste åren som man lagt undan och inte använt, och nu finns det alltså ett enormt behov av att bygga ny infrastruktur och underhålla befintlig, och detta ska tas om hand av privata intressen!!?
Sjukhus, äldrevård, fängelser.... Det kan inte vara sant!
Då får det ju inte gå en dag till innan vi, vänligt men bestämt, lyfter ut de som tagit regeringsbyggnaden i besittning!!


Märk väl, han sa "den här typen av" två gånger, Lennart Blecher, så han är säkert seriös!
Och, vad är oljepopulistiska tillgångar?




Av Stefan Andersson - 17 november 2008 18:08


Så länge det finns människor som Richard C Cook finns det hopp om mänskligheten. Han har tidigare jobbat åt NASA och amerikanska regeringen, och i den artikel ur vilken nedanstående text är ett utdrag slår han huvudet på spiken angående orsaken till den globala finanskraschen.

Från The G20 Won’t Change This Financial Crime Scene


"...The real problem is that the world is locked into a debt-based financial system run by the world’s banks, where the only way currency can be entered into circulation is through lending. It’s been massive amounts of completely irresponsible lending which have leveraged the bubbles against much smaller amounts of tangible value.

The GDP of the entire world is $55 trillion. This is dwarfed by speculative lending in the derivatives markets of ten times that amount–$525-$550 trillion. No nation has clean hands in this travesty. The governments of the world and the central banks have allowed it to come into being.

Within the U.S., reliance on money-creation through bank lending has been the problem since the creation of the Federal Reserve System in 1913. At that point the U.S monetary system was privatized. The case has been the same with all the other nations which have private banking systems that control their central banks. The granddaddy is the Bank of England which dates from 1694.

The creation of the Federal Reserve System marked the start of a century of world war. This is hardly a coincidence. Indeed, the central banking system encourages wars and lives off them, because it is war and the threat of war that is most profitable to a system where the more money governments borrow the more profits the banks make.

All this started with World War I, which was largely financed by the British, French, German, and the U.S banks. Events have continued in that vein through today, where the nations of the world are armed to the teeth and global finance capitalism tries to increase its control everywhere to the detriment of workers, national economies, and the environment.
...
The bankers began their comeback in the 1950s and consolidated their power in the 1970s under the heading of "monetarism", which is the philosophy of trying to control the economy through raising and lowering of interest rates. This travesty—which is really institutionalized usury—is as familiar to us today as the water a fish swims in. We don’t even notice it. Yet it’s this system that has ruined the world. Ever since the 1970s, every period of economic growth in the U.S has been a bank-created bubble followed by a crash and a recession.
...
But the amazing thing is how easy it would be to salvage the situation if the government took the simple step of treating credit as what it really is—a public utility like clean air, water, or electricity, not the private property of the banking system. In fact the banking system and the politicians they own have stolen and abused this fundamental piece of the social commons."



Av Stefan Andersson - 16 november 2008 18:58


Johan Ehrenberg på etc.se tipsade om en mycket intressant artikel i DI nyligen där en Volvomodell från 1992 beskrevs. ECC kallades den, det var en fullt utvecklad och fungerande hybrid som gick på el och man kunde koppla på en motor som laddade upp batteriet när så behövdes. Man låg alltså väldigt bra till när det gällde konkurrensduglighet beträffande moderna miljöriktiga bilar, men av någon anledning satsade man inte på denna modell utan några år senare hade man en försäljningsuccé med en stor bensinslukande stadsjeep istället.

etc.se 14 nov

"Annars har veckan varit en märklig vandring från avslöjande till avslöjande. Om du missat det så hade Dagens Industris helgtidning en fantastisk artikel av Håkan Mattson om alla elbilar och andra miljöbilar som Volvo utvecklade för… 25 år sedan!
1992 visade man en hybridbild med uppladdning! Sisådär 20 år före Toyota. Allt lades i malpåse för att man istället skulle tjäna snabbare pengar på stora bensinslukare."



Kan det ha varit oljemaffian som låg bakom och stoppade den smarta hybridbilen?
Vilken anledningen än är så visar detta exempel hur dåligt det nuvarande systemet fungerar, vad man än vill kalla det. Smart, välvilligt, framtidsinriktat beteende kan inte tillåtas om det inte samtidigt är det som på kort sikt ger flest kronor i vinst.


ur samma artikel:

"Det finns nu förslag från fackligt oppositionella på Volvo att helt enkelt ta över företagen och starta annan produktion. Även detta kommer givetvis att kallas idioti och ”fullständigt otänkbart”."


Låter väl som ett bra förslag, att tillverka delar till vindkraftverk eller annat som behövs och som inte är miljöförstörande.
Ett annat sunt förslag lär ha förts fram av facket, att gå ner i arbetstid så att färre behövde sägas upp. Men det lär ha avslagits direkt. Det är ett dogmatiskt, otidsenligt, enfaldigt system som styr diktatoriskt.
Förresten, varför kan man inte börja tillverka ECC'n från -92? Ritningen borde väl ligga i nån skrivbordslåda.

Ytterligare en sak på tal om Volvo, visst jag förstår alla som har huslån osv att det kan bli osäkert och otryggt att bli arbetslös, men annars måste det vara välgörande för de som många år slitit med ett stressigt enformigt industrijobb att få en paus eller göra något annat.


Från en artikel i etc.se den 20 mars 2008

– Arbetssituationen blir bara hårdare. Teknikerna studerar oss hela tiden för att ta bort alla stopp och pauser i arbetet.
...
Volvo Torslandas produktionsdirektör Magnus Hellsten fick pris som Årets Produktionschef 2007. I tidningen Ny teknik fick han frågan: ”Ni har effektiviserat produktionen med tio procent 2006 och lika mycket 2007. Vad ska ni göra 2008?” Hans svar: ”Ta tio procent till.”
Magnus Hellsten har tagit till och med den exakta procentsatsen från Ohno. Han brukade ge varje underlydande chef 90 procent av den personal de behövde för sin avdelning och lämna det till dem att lista ut hur de skulle klara produktionen ändå.
När de lyckats, tog han bort tio procent igen.


Videoklipp från -92 med Volvo ECC finns på Lunkens blogg



Av Stefan Andersson - 16 november 2008 08:41




från polyp.org.uk

Av Stefan Andersson - 15 november 2008 19:07


Per Gahrton, www.cogito.nu

"Skulle man alltså ha låtit Carnegie gå i konkurs? Nej, det skulle trots bankgarantin ha kunnat få en hel del besvärliga effekter. Istället väcker Carnegiefallet den numera förbjudna frågan om marknadsekonomins gränser. För 30-40 år sedan var den frågan inte förbjuden.
Marknadsliberalismen bygger på balans mellan vinstmöjligheter och förlustrisker. Det betyder att ett vinstdrivande företag i sista hand måste kunna gå i konkurs och läggas ner utan att staten ingriper. Om en bank inte kan tillåtas gå i konkurs kan inte heller någon tillåtas bli rik på bankverksamhet! Om systemet inte klarar konkurs och nedläggning kan verksamheten inte heller drivas som privat vinstföretag."

Johan Ehrenberg, Aftonbladet

"Det finns en snabb väg ur finanskrisen. Förstatliga bankerna....."
Äntligen några som vågar säga det självklara, vem skulle ha något emot att bankerna sköts på ett allmännyttigt och seriöst sätt? Väldigt få vågar säga något för man tror att modet föreskriver att ickestatligt ska det vara i höst (också! liksom att man ska ha tjocka jättefula glasögonbågar, för det säger modet).

Men det är ju inte så att bara för att staten äger blir det automatiskt rätt, se på Vattenfall, det drivs väl på samma sätt som vilket kortsiktigt, vinstmaximerande privatföretag som helst. Det krävs ju att man har någon vilja och mål med vad man vill med verksamheten.

Med banker är det något alldeles speciellt, tydligen vet väldigt få hur deras verksamhet egentligen går till (själv har jag bara ganska nyligen börjat få upp ögonen) och framför allt vilka de ENORMA konsekvenserna blir. Det är i praktiken de privata ägarna bakom bankdynastierna som tack vare att dom kontrollerar penningförsörjningen styr samhället.

Följderna:

ökande skuldsättning av individer och stater
en skapad brist
pengar samlas hos de som redan har
samhället styrs av en maskin som kräver ständig tillväxt för att inte kollapsa och som allt annat får underordnas
grogrund för en destruktiv spekulationsekonomi
miljöhänsyn, skapandet av ett mänskligare samhälle med t.ex kortare arbetstid får komma i andra hand
demokratin sätts ur spel

Börjar man sen titta på varför krig startas och varför tredje världens länder inte kan ta sig ur sin fattigdom så leder det hur långt som helst.

Vi föds in i en pseudoverklighet som vi blir lärda att anpassa oss efter, hellre får planeten gå under än att vi slutar tjäna detta monster!
Precis som de flesta intuitivt inser, tror jag, skulle vi kunna utföra vad som än är önskvärt ur samhällets synpunkt, om de fysiska förutsättningarna, material och arbetskraft, finns. Men vi lär oss att vi nog är för dumma för att förstå det komplicerade ekonomiska systemet, och det går ju ändå inte att göra någonting åt.

Men det behöver inte vara som det är. Det rådande penningsystemet är ingen naturlag utan ett påhitt av människan, och dess funktion och konsekvenser har medvetet hållits dolt av de få som berikar sig på det.
Som tur är verkar det inte vara en svår sak att ställa om till ett sundare system, om bara medvetenheten om sakernas tillstånd kunde få en bredare spridning.
Den lösning som de verkliga experterna föreslår:

  • ge staten ensamrätten att skapa och sätta i omlopp nya pengar, utan ränta,genom att spendera dom på allmännyttigheter. Penningsystemet och penningmängden ska övervakas för att undvika inflation och deflation.
  • upphäv bankernas priviliegium att skapa pengar genom att avsluta fractional reservesystemet på ett smidigt och elegant sätt. Tidigare skapad privat kredit omvandlas till statspengar. Bankerna kan sen agera som mellanhänder, ta emot besparingar och låna ut till låntagare. Dom skulle göra det de flesta tror att de gör nu.
  • sätt nya pengar i omlopp genom att starta samhällsnyttiga projekt, järnvägar, miljövänliga energisatsningar, utbildning, sjukvård mm.

Inom den gröna rörelsen i England och USA finns en medvetenhet om behovet av penningreform. När väl en sån är genomförd finns det nog helt andra förutsättningar att driva en livsbejakande och ekologiskt riktig politik som Garthons parti bildats kring, och att genomföra Ehrenbergs ambitiösa klimatprogram!


James Robertson Richard C Cook Ellen Brown Tankar om pengar Money as Debt Money Myths


En video med en italienare som forskat i ämnet.



Av Stefan Andersson - 14 november 2008 19:23


Det är dags att skrota det gamla oanständiga odemokratiska elitstyrda missfostret EU. Vi förtjänar ett bättre europasamarbete.
Några röster inför omröstningen i riksdagen.

Hans Nilsson, www.stockholmsfria.nu

"....Med den nya grundlagen, Lissabonfördraget, kommer EU:s lagar att gälla i stället för svensk lag inom alla områden som EU vill. EU blir ett Europas förenta stater där Sverige är en obetydlig nordlig provins.

Vi anser att Europas medborgare är värda ett bättre fördrag. Vi vill begränsa EU:s arbete till att gälla bara ett fåtal gränsöverskridande frågor som miljö och att skapa en väl fungerande inre marknad....."


Åke Lövström, www.stockholmsfria.nu

"Ser ingen i riksdagen vad som händer den 20 november i Stockholm? Om riksdagen inte gör något ser vårt lands historia ut så här:

Arboga möte år 1435 bildade Sverige, en nation var född.

Freden i Brömsebro 1658 tryggade Sveriges framtid för alltid, trodde våra förfäder.

En omröstning i riksdagen 2008 utplånade Sverige. Landet försvann som stat och blev en liten region i EU, riksdagen upplöstes och invånarna fick leva i en maktfullkomlig storstat.

EU blir en en federal stat som beter sig som ett land. Våra barn klagar på skatterna och när de inte får gehör far de till Bryssel och tar till knytnävarna mot ett massivt i Brysselbyggt komplex gjort av glas och betong som innehåller oräkneliga massor av lagstiftande EU-människor.

Varför skriver inte tidningarna att Sveriges nation försvinner? Varför informerar inte tv? All press, radio och tv är mer intresserade av vad som händer i USA-valet än det som är Sveriges viktigaste händelse sedan nationen bildades för så många hundra år sedan. Ledarsidorna innehåller ingenting om att Lissabonfördraget tar bort nationen som begrepp av betydelse.

Säg ifrån, svenska medborgare! Ryt till!"


Olle Ljungbeck, 14 nov etc.se

"...I dag finns det ett otal exempel på sådana för medborgarna viktiga beslut som tas i riksdagen utan att medborgarna informerats eller fått ta ställning till dem i val. Några exempel: Nytt pensionssystem, alkoholpolitiken, Amsterdam- Maastricht- Schengen- och Niceavtalen, allians- och neutralitetspolitiken, EMU, försvaret, stridande insatsstyrkor på utlandsuppdrag, och det kanske mest flagranta övergreppet mot grundlagen och demokratin - Lissabonfördraget.
...
Det vi nu ser är ett systemskifte från ett ganska väl utvecklat demokratiskt system till renodlat elitstyre. Detta systemskifte har blivit än mer tydligt sedan vi anslöts till EU.
Det är endast bortförklaringar när politikerna påstår att samhället blivit så komplicerat att det inte kan förstås av medborgarna. I stället visar det "elitens" förakt för folkviljan och demokratin. Resultatet av detta är en av de främsta orsakerna till att människorna flyr politiken (ex EU-valen) och till slut vägrar att rösta.
Man kan säga, att grundlagen är ett samhällskontrakt mellan medborgare och riksdag och regering. Så länge de sistnämnda följer grundlagen är medborgarna lojala. Bryter däremot regering och riksdag detta samhällskontrakt (och det är vad som nu skett) har de förlorat sin legitimitet och medborgarna kommer förr eller senare att revoltera..."

Björn von der Esch, Hans Nilsson, Walter Christoffersson, Junilistan

14 nov etc.se

"Öppet brev till Sveriges riksdagsledamöter
Den 20 november står Sveriges framtid på spel i Riksdagen. Lissabonfördraget, d v s EU:s nya grundlag, kommer upp till omröstning. Fördraget innebär i korthet att:

• EU:s lagar alltid gäller före Sveriges lag
• regler på den svenska arbetsmarknaden sätts ur spel
• den svenska alliansfriheten överges och ett gemensamt militärt försvar skapas
• Sverige, med ca två procent av rösterna, förlorar veto och lätt kan köras över vid viktiga beslut
• EU får president, utrikesminister och ambassader runt om i världen
• EU talar med en röst samtidigt som 27 nationers röster tystnar
• Sverige accepterar den gemensamma valutan Euro i strid mot folkomröstningens resultat
• makten över Sverige säljs ut till brysselbyråkraterna

Därför frågar vi dig nu:
tror du verkligen att väljarna röstat in dig i Riksdagen för att du ska ge bort makten över Sverige?"

Hanna Löfqvist, svt.se

"Om Lissabonfördraget är svaret, då måste rimligtvis följande frågor ha ställts:

Hur kan vi begränsa fackens styrka?
Hur upprätthåller vi konkurrens über alles ?
Hur befäster vi marknadsliberalismen?
Hur blir vi en militär stormakt?"




wiseupjournal.com

..."Most people have a fundamentally positive attitude to European integration. But at the same time, they have an ever increasing feeling that something is going wrong, that an untransparent, complex, intricate, mammoth institution has evolved, divorced from the factual problems and national traditions, grabbing ever greater competencies and areas of power; that the democratic control mechanisms are failing: in brief, that it cannot go on like this.”

- Former German President Dr Roman Herzog and former president of the German Constitutional Court, article on the EU Constitution, Welt Am Sonntag , 14 January 2007




V vill låta Lissabon vila
Falskhetens ansikte inom Socialdemokratin



Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17 18
19
20 21
22
23
24
25 26
27
28 29 30
<<< November 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards