Direktlänk till inlägg 19 december 2008

En plan för ett friskt Sverige

Av Stefan Andersson - 19 december 2008 09:27


Det finns en alldeles utmärkt pdf-fil att ladda ner från www.jak.se, som förklarar varför vi sitter i klistret som vi gör och vem eller vilka som i praktiken styr Sverige, och vad man ska göra åt det.


"Penningsystemet kräver hela tiden en högre konsumtion, eftersom
hur mycket det än köps så är det för lite. I relation till vad producenterna önskar, skapas det en underkonsumtion. Å andra sidan skapar samma konsumtion en allt orimligare överkonsumtion med hänsyn till de ekologiska resurserna.

Företagens ansträngningar för att ständigt öka produktionen av varor och tjänster, blir på nationell nivå en fråga om ekonomisk tillväxt. Eftersom tillväxten anses vara det enda sättet att minska bristen på pengar är uppslutningen i samhället stor kring denna målsättning.
Ju mer företagen kan höja produktionen, desto bättre för den ekonomiska tillväxten i landet.
Bankerna å sin sida kan understödja denna utveckling genom att öka sin utlåning. Detta växelspel mellan kreditgivare och kredittagare gör att ekonomin fastnar i en expansionsfälla.
Samhället hamnar i ett krav på ständigt ny kredit, som i sin tur kräver ständigt högre intäkter från produktion och service, som därmed också betyder ett krav på en evig ekonomisk tillväxt.

Tyvärr är denna målsättning om en så hög ekonomiskt tillväxt som möjligt inte förenligt med en hållbar utveckling. En ekonomisk tillväxt står i konflikt med de termodynamiska lagarna och detta faktum blir tydligare ju mer tillväxten är beroende av ökad skuldsättning och överproduktion.

Den grundläggande penningbristen i samhället kommer aldrig att kunna lösas på ett tillfredställande sätt genom mer produktion eller med högre ekonomisk tillväxt. De förbättringar som kan uppnås på det sättet kommer på något vis att bli tidsmässigt eller geografiskt begränsade p.g.a de ramar som jordens ekologiska system sätter. Det finns bara en framkomlig väg om man ska gå till botten med problematiken och det är att reformera själva penningsystemet."


En av punkterna i författarens sammanfattning:
" Problemen med det privata skapandet av pengar kan lösas genom att se till att pengarna i stället skapas av en demokratisk offentlig myndighet. Genom ett statligt monopol på utgivningen kan penningmängden anpassas efter samhällets behov samtidigt som vinsterna från utgivningen blir offentliga i stället för privata."

Denna skrift borde kunna utgöra underlaget för en strategi för ett friskare Sverige, frågan den behandlar är grunden för allt annat så detta är vad som måste åtgärdas.


Direktlänk för nedladdning: http://jak.aventus.nu/download/Uppsatser/Den_svenska_valutan.pdf

Finns på: www.jak.se/ - kurser mm - uppsatser -
Är den svenska valutan anpassad för en långsiktigt hållbar utveckling? - vilka brister finns och hur kan de åtgärdas?

 
 
Michael

Michael

19 december 2008 18:51

Den är bra! Mycket bra! Läste den när rekommenderade den tidigare till mig (det var väl du?)

http://blogg.aftonbladet.se/11316

 
Ingen bild

Adde

21 december 2008 05:00

Wow! Under sammanfattning, punkt 7 & 8:

(7) Kreditinstitutens utgivning av pengar (kredit) i kombination med krav på
räntebetalningar gör att samhällets totala skuld växer snabbare än penningmängden.
Skulderna blir därmed omöjliga att betala tillbaka i sin helhet. Den totala svenska
samhällsskulden är idag 4134 miljarder kronor och den totala penningmängden är
1171 miljarder kronor (2004).

(8) Det växande gapet mellan skulderna och penningtillgångarna skapar en kronisk och
växande penningbrist i det svenska samhället, som får långtgående negativa
konsekvenser för samhällets hållbara utveckling.

 
Ingen bild

Stan

21 december 2008 05:54

Då borde vi, om vi bildar en organisation, kunna lägga fram ett förslag till reform. Om inget parti eller någon annan vill befatta sig med det för att diskutera en förnuftig omställning till ett demokratiskt och ärligt system så får vi ta till det vapen vi har - GO CASH!

 
Ingen bild

Nils

23 december 2008 19:49

Hej, Jag blir otroligt glad av att se att min uppsats har kommit upp för diskussion här. Just nu håller jag och en person till och jobbar på en hemsida som ska heta www.ekonomiskreform.se där vi vill ta upp just dessa diskussioner som ni talar om. Sidan är inte utlagd på nätet ännu men borde dyka upp inom någon månad eller så.

 
Ingen bild

Stan

24 december 2008 13:33

Verkligen något att se fram emot, den nya sidan, den adressen skriver vi upp!
Och TACK för den högklassiga genomgången i uppsatsen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Andersson - 23 augusti 2009 07:35

Krångel igen, kommer inte åt min nya blogg - fritenk.wordpress.com - trodde att wordpress var pålitligt. Det senaste inlägget var det här:Översättning från en amerikansk blogg - swineavianfluthestorysofar.blogspot.com. Jag vet inte vad NHS är.  "Jag...

Av Stefan Andersson - 22 augusti 2009 08:02

Det pågår en konferens i Washington med planering inför influensan. Man planerar för massdöd, masstransporter (till vad? fångläger?) mm. Man har tydligen bestämt sig för att ställa till med kaos. Även om man har olika planer för olika länder så finns...

FN

Av Stefan Andersson - 15 juli 2009 17:25

Om det finns någon som hänger med i mitt hoppande mellan olika bloggställen så har jag idag startat ännu en ny sida! - fritenk.wordpress.com -      stan.myhood.se är alltför opålitlig, jag blir återigen stoppad från att komma dit med Firefox, med IE...

Av Stefan Andersson - 14 juli 2009 09:37

 Ligger det något i detta så är det ju oerhört alarmerande!   birdflu666.wordpress.com The "swine flu” or novel H1n1 virus is an artificial virus just like the "bird flu”. Both these viruses were developed with the assistance of WHO. A...

Av Stefan Andersson - 13 juli 2009 07:28

Gjorde för några dagar sen ett inlägg om den modiga österrikiske journalisten Jane Burgermeister som stämt bl.a. WHO för att planera massmord med svininfluensa-vaccineringen. Detta kanske är en bagatell, en oviktighet bland andra händelser! Ingen ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< December 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards