Direktlänk till inlägg 13 januari 2009

Sverige ut ur Afghanistan!

Av Stefan Andersson - 13 januari 2009 14:01


Hur djupt kan Sverige sjunka? Det totala förfallet.
Från etc.se 5 jan:


"Vem trodde att Sverige skulle bli krigförande land för nåt år sen? Men nu är vi det. Afghanistankommittén har gjort en enkel sammanställning av vad de svenska pojkarna och flickorna gör i det bergiga landet.
+ De svenska soldaterna strider med Nato:s emblem på sina uniformer.
+ De står under befäl av en amerikansk general som samtidigt leder de amerikanska krigsoperationerna.
+ De opererar under Nato:s stridsregler.
+ De tvingas begå krigsförbytelser och brott mot mänskliga rättigheter, men kan inte ställas inför rätta genom ett särskilt avtal mellan USA och dess lydregim.

Det är ju ungefär samma typ av ”fredsarbete” som USA:s soldater gör i Irak.
Riksdagsmajoriteten beslutar i dagarna att skicka 500 svenska soldater att delta i Nato:s krig i Afghanistan. Vid "behov" ska regeringen få skicka ytterligare 355 man utan att fråga riksdagen.
Det här betyder att svenska ”insatser” ökar kraftigt.
Och eftersom det nu blir så många svenska soldater på plats så måste de givetvis skyddas. Enklaste lösningen enligt militären är att skicka ... fler soldater.
Det här känns märkligt bekant från andra krigförande länder i Afghanistan.
Var det inte ungefär så Sovjets ökning av antalet soldater i landet en gång motiverades?

Det enda positiva med frågan är att riksdagens förre talman Tage G Petersson nu håller protestmöten och talar - utanför riksdagen. Inne i huset verkar det mest vara tystnad som råder."

Johan Ehrenberg



Stoppa smyganslutningen till Nato!
Skapa en medborgarkommission
för att spåra och belysa ”de små stegens tyranni”

natosmyg.se





 
 
Michael

Michael

13 januari 2009 17:44

Johan har många bra åsikter och ett gott hjärta men när det gäller penningskapandet är han helt rudis.

Har käftat lite med honom då ha skickat epost där han beklagat sig över mina kommentarer.

Han skrev bl.a att "att en diskussion om penningsystemet är det som kan skapa den effekt jag är ute efter"

Har skickat några epostar fram och tillbaka till honom, mitt senaste löd:

"Ok men då ger jag dig en möjlighet att bemöta. Enligt dig så är inte penningsystemet det centrala enligt mig är det det (resten av dina beskrivningar köper jag rätt av).

Betänk ett ekonomiskt system där alla pengar är kontanter och det finns 1000 kronor och 10 personer samt att en av dem har samlat på sig alla 1000 kronorna (så sent som på 80-talet sommarjobbade jag på systembolaget och fick lönen direkt i handen var 14:de dag). Då är det möjligt, antingen genom högerns "rinna ner från de rika till de fattiga" eller vänsterns "ta från de rika och ge till de fattiga" att omfördela så att alla 10 får en 100-lapp var. Det går med andra ord att omfördela pengarna då de är kontanter så att alla får lika mycket (eller vilken fördelning man nu förespråkar).

Betänk nu på ett helt skuldbaserat penningsystem (viket "vårt" i princip är, kontanterna är snart utrotade och allt som finns kvar är krediter i form av digitaliserade ettor och nollor) med 10 personer där en snubbe har lyckats skaffa sig alla 1000 kronorna. Men det betyder ju att de andra sitter med en skuld tillsammans på 1000 kronor då dessa 1000 kronor skapats genom skuldsättning av de andra 9 (detta då någons tillgång i ett skuldbaserat penningsystem alltid är någon annans skuld). Så om snubben med 1000 kr får för sig att han ska vara schyst mot de 9 andra och dela ut sina pengar till dessa kommer de kunna amortera sina skulder och döda penningmängden (amortera kommer från latinets morte=död). Så för att det ska finnas pengar i ett skuldbaserat penningsystem måste skulderna alltid öka för att "tillväxten" ska öka. Och det går inte att skuldsätta de som redan äger pengatillgångar då de skulle betala av skulden - återstår bara att försöka skuldsätta de utan pengatillgångar men med tillgångar i tillgångsvärden (typ fastigheter) och/eller framtida arbete. Och det går inte att ha någon omfördelning för då dödar man penningsystemet - tvärtom - en ökning av klyftorna är en förutsättning för att nya pengar/skulder ska kunna skapas av parasiterna och för att "tillväxten" ska hålas levande.

Förklara nu för mig hur du ska kunna skapa en annan fördelning i ett helt skuldbaserat penningsystem. Att både du och jag strävar efter en jämlik fördelning är explicit givet.
Mvh
Michael"

Få se om och i så fall hur han svarar.

http://blogg.aftonbladet.se/11316

 
Ingen bild

Stan

14 januari 2009 14:22

Antagligen är det ganska nytt för honom, som för de flesta, han kanske vill vara riktigt insatt innan han uttalar sig. Det vore väldigt konstigt att avvisa penningskapandefrågan som mindre viktig om man vet hur det fungerar.

Ur Ehrenbergs Ekonomihandboken:
"Pengar har inget egentligt värde.
Det handlar istället om förtroende för de som ger ut pengarna. Det vill säga staten."

Det stämmer väl inte riktigt?

 
Michael

Michael

14 januari 2009 15:23

Nä! Det stämmer ju liksom inte :)

Han har verkligen nada grepp om vad det handlar om. Hans svar på ovanstående var helt ute i svammelskogen:

"
"Bemöta" tror jag inte är rätt ord, men här tycker vi nog olika. Såhär:
Men kontanter är ju också skuldsedlar. Även ett kontantsamhälle bygger på att någon ger ut sedeln utan annan säkerhet än vårt arbete.
Kapitalism, ojämlikhet och utsugning fanns innan de digitala systemen.
Jag ser pengar, kontanter eller digitala som ett sätt för makten (antingen själv eller utleasat till privata banker) att hantera bytesproblemet samtidigt som man genom att göra pengarna till en vara i sig (kapitalism) ser till att vi får ett konstant flöde från arbetande till ägande som sas sker automatiskt. (De som har pengar får från de som måste låna).
Utjämningen är därför ett politiskt problem som mer handlar om kampen kring produktionsresultatet, de största utjämningen sker i perioder där löner stiger på vinsters bekostnad och där skatter utformas progressivt. Det är förvisso en inomkapitalistisk kamp men den reser hela tiden makten över ägandet och kan därför fungera utjämnande i förhållande till vilken politisk makt den kampen skapar. OM man har en stark sån politisk makt kan man givetvis begränsa och strypa mycket av det skuldbaserade penningsystemet, (genom att vinster från utlåning går till mer utjämning via politiska beslut och genom attt krediter ges direkt av stat istället för av privata banker osv).
Det är inte penningsystemet jag tror är motorn, det är ett system skapat i maktrelationen arbete/kapital.
Ungefär som jag inte tror att medierna styr klasskampen. De är istället en part i den - på ägarnas sida.


Mvh

Johan
"

Jag skickade tillbaka det här men om det inte landar då ger jag upp:
"
"Men kontanter är ju också skuldsedlar. Även ett kontantsamhälle bygger på att någon ger ut sedeln utan annan säkerhet än vårt arbete."

På vilket sätt hamnar någon i skuld om staten ger ut t.ex 100 000kr för att bygga ett sjukhus i sedlar när arbetet är utfört? Dessa 100 000kr skulle utgöra en fast penningmängd som i sig inte representerar skuld och cirkulera i samhället vid transaktioner utan att på något sätt representera skuld. Även om jag var skyldig dig 100 kronor skulle inte den fysiksa papperslappen försvinna bara för att jag betalar av dig skulden - lappen skulle fortfarande existera. Prylen är inte om pengarna är digitala eller fysiska - prylen är att de inte ska representera skuld och försvinna när skulden betalas av.

Hela statsskulden är totalt påhittad av bankerna och du har i flera artiklar ifrågasatt varför statsskulden inte betalas av då det finns ett finansiellt överskott. Det beror på att om statsskulden betalas av dödas motsvarande penningmängd då varje krona i statsskulden motsvaras av en motsvarande skuld. "Att betala av (stats)skulden skulle förstöra penningmängden" skrev den kände ekonomen Kenneth Galbraith. Vi skulle få penningbrist om statsskulden betalades av med vidhörande depression som följd.

Vi har ingen fast penningmängd (mer än de ynka kontanterna) och om någon får för sig att alla skulle vara jämlika, d.v.s det du och jag förespråkar, skulle de med skulder betala av sina skulder och penningmängden helt försvinna; nada skulle existera (mer än de ynka papperslapparna och mynten). Så en rättvis omfördelning är en omöjlighet i helt skuldbaserat samhälle. Om du inför ett progressivt skattesystem eller höjer lönen för de med låg lön, såsom du (och jag) förordar, och omfördelade alla pengarna lika så skulle alla med skulder kunna betala sina skulder och hela penningmängden försvinna. Så det funkar inte att rättvist omfördela överhuvudtaget i ett helt skuldbaserat penningsystem.

Faktum är att vi knappt skulle behöva ha några skatter alls ifall staten gav ut pengar direkt för sina utgifter - det finns ingen anledning till att staten ska låna pengar av bankerna som bankerna har hittat på från ingenting (enligt Basel 2 behöver bankerna inte ha någon "täckning" alls då de lånar till stat och kommun) - staten kan ge ut dem själva så slipper vi statsskuilden - Taiwan låter tydligen sin centralbank skapa pengarna till statens utgifter och har nästan ingen statsskuld eller skatter.

Pengar ska inte ses som en vara där man kan tjäna pengar på pengar vilket är grunden i dagen "ekonomi", jag håller med dig totalt!

Rekommenderar den här uppsatsen där penningreformisten Stephen Zarlenga tar denna kamp mellan Aristoteles och Adam Smith om pengar ska ses som en vara eller ej (där Adams Smiths tyvärr segrade - temporärt förhoppningsvis). Han tar också upp kampen mellan privat och statligt skapande av pengar.
http://www.monetary.org/bromsgrovetalk04.htm
"

http://blogg.aftonbladet.se/11316

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Andersson - 23 augusti 2009 07:35

Krångel igen, kommer inte åt min nya blogg - fritenk.wordpress.com - trodde att wordpress var pålitligt. Det senaste inlägget var det här:Översättning från en amerikansk blogg - swineavianfluthestorysofar.blogspot.com. Jag vet inte vad NHS är.  "Jag...

Av Stefan Andersson - 22 augusti 2009 08:02

Det pågår en konferens i Washington med planering inför influensan. Man planerar för massdöd, masstransporter (till vad? fångläger?) mm. Man har tydligen bestämt sig för att ställa till med kaos. Även om man har olika planer för olika länder så finns...

FN

Av Stefan Andersson - 15 juli 2009 17:25

Om det finns någon som hänger med i mitt hoppande mellan olika bloggställen så har jag idag startat ännu en ny sida! - fritenk.wordpress.com -      stan.myhood.se är alltför opålitlig, jag blir återigen stoppad från att komma dit med Firefox, med IE...

Av Stefan Andersson - 14 juli 2009 09:37

 Ligger det något i detta så är det ju oerhört alarmerande!   birdflu666.wordpress.com The "swine flu” or novel H1n1 virus is an artificial virus just like the "bird flu”. Both these viruses were developed with the assistance of WHO. A...

Av Stefan Andersson - 13 juli 2009 07:28

Gjorde för några dagar sen ett inlägg om den modiga österrikiske journalisten Jane Burgermeister som stämt bl.a. WHO för att planera massmord med svininfluensa-vaccineringen. Detta kanske är en bagatell, en oviktighet bland andra händelser! Ingen ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards