Direktlänk till inlägg 5 februari 2009

Capitalist fools

Av Stefan Andersson - 5 februari 2009 16:19


"Anders Borg är desperat"
säger Pontus Schultz ett blogginlägg på Veckans Affärer, tydligen vägrar bankerna att ställa betalningsmedel (till vilket används skulder i det absurda rådande systemet) till samhällets förfogande.




Helt plötsligt tycker jag att det var tur att alliansen vann förra valet.
Det är inte mer än rätt att dom får stå där med dumstruten på. Den politik dom företräder har fått härja fritt i ungefär 20 år, även om dom själva inte haft regeringsmakten. Det måste väl bli ett stopp på det nu.

Det hade aldrig gått att få stopp på den galna maskinen utan en sån här krasch med tanke på hur hjärntvättade och dresserade de flesta i befolkningen är av de ekonomistiska mullorna.
Att det kommer att fortsätta kollapsa är det så många insatta som säger.


Nu måste vi göra oss beredda att ta ansvar själva.
Det var det gamla systemet som var konstruerat så att det stimulerade till ett allas krig mot alla, nu får vi som sagt ta ansvar själva och jag tror att de flesta är överens om att det bästa är om vi ställer upp för varandra och samarbetar.
Det var kanske enklare förut när man bara kunde skylla på Dom där uppe som bestämmer och vara uppgiven för att man inte kan göra något åt det.
Men innerst inne vill vi väl vara delaktiga i vårt eget samhälle och kunna påverka och använda våra förmågor och talanger till något meningsfullt och givande.



Från Pontus Schultzs inlägg med mina frågor som jag hoppas någon kan kommentera:

"Det är också i skenet av det ljuset som vi ska se dagens utspel från Anders Borg och Mats Odell om att man nu tillgängliggör 50 miljarder kronor för bankerna att ta in i eget kapital eller att låna. Det skulle, om bankerna utnyttjar det, möjliggöra en utlåning på mellan 300 och 600 miljarder kronor, välbehövliga pengar på den krisande företagsmarknaden."



Vad innebär detta "tillgängliggör", var får staten dessa pengar från? Är det som man lånar av banken mot ränta? Alltså staten trycker ett papper åt banken mot att banken trycker sedlar åt staten, som ska betalas tillbaka med ränta, och staten ger (eller lånar ut) sedlarna till banken?


"Men då ställdes 1500 miljarder via riksbank och riksgäld till systemets förfogande, utan motkrav. Till skillnad mot exempelvis i USA där staten tog ägande i bankerna direkt, för att kunna styra att också effekten av hjälppengarna blev de tilltänkta."




Staten i USA har väl ingen kontroll över vad bankerna gör med pengarna ?


"Om finansminstern vill ha igång lånemarknaden mot företag innan bankerna är redo, och tro mig, det vill han, återstår bara att själv låna ut pengar.
Och det vill han undvika i det längsta. Anders Borg är desperat och Mats Odell hävdade på presskonferensen att staten inte har kompetens att värdera företagslån, utan det är något som bankerna måste göra."



"Att själv låna ut pengar", som staten först lånat av banken?
Detta är väl själva kärnan i hela problematiken, att inte staten sköter och har kontroll över penningtillförseln i samhället i allmänhetens intresse?

Någon som vill kommentera?


Rubriken till inlägget har jag lånat från den här artikeln, tyckte den passade bra här också.


Pontus Schultz har idag detta inlägg - Ännu ett bakslag för Anders Borg



 
 
Sunda Pengar

Sunda Pengar

5 februari 2009 18:59

Moderaterna foresprakar samma typ av TARP program som varit extermt misslyckat i USA. Det ska kallas for vad det ar. Subvention.

Vill de trycka in 50miljarder far de gott kopa bankerna de vill subventionera. Ar det inte malet sa var inte pengarna viktigt nog.

http://sundapengar.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Håkan

6 februari 2009 02:02

Jag tror inte att "tillgängliggörandet" går till exakt som i USA. När svenska staten behöver pengar brukar Riksgälden emittera nya statsskuldväxlar som köpes av marknaden, i första hand av banker (!), försäkringsbolag och pensionsfonder, men även av andra företag samt privatpersoner. Statsskulden ökar då. Men det finns även andra alternativ, tex kan staten norpa av ett eventuellt budgetöverskott, eller föra över pengar från AP-fonderna.

Men regeringen gör nu alltså 50 mdr "tillgängliga" till bankernas kapitaltäckning med uppmaningen till bankerna att låna ut 600 mdr. I och med detta kör man faktiskt över Riksbanken som ju bestämts vara politiskt oberoende härskare över penningpolitiken. Detta förfarande ses som lite smått sensationellt bland akademiska nationalekonomer. En som ondgör sig över detta, är extremkunnige bloggaren Sloped Curve:
http://www.slopedcurve.com/roller/makro/entry/om_regeringens

En liten utvikning: Noterar med tillfredsställelse att den konservative Sloped Curve i artikeln använder sig av uttrycket "öka penningmängden" vid den förväntade kreditexpansionen. Som vi på den goda sidan vet, så innebär "ökning av penningmängden vid utlåning" att bankerna inte lånar ut insättarnas sparade pengar, utan skapar lånen ur tomma intet !

Brukar läsa Sloped Curve då och då, han har tidigare bara påstått att banker lånar ut spararnas pengar.

Det här är en otroligt spännande tid. Du har helt rätt i att kärnpunkten är att staten inte sköter penningskapandet, men det tar tid att få folk att bli medvetna om den problematiken. Ändå inbillar man sig ibland (tack vare finanskrisen) att steget faktiskt inte är så långt. Tex använde sig Anders Borg av ordet "multipel" vid presskonferensen, varvid journalisterna nickade instämmande. Man skall kanske inte dra för stora växlar på detta, många tror ju att kreditmultiplikatorn bestämmer hur mycket av INSÄTTARNAS pengar som kan lånas ut. Men Sloped Curve, som är stor auktoritet i sin läsekrets, pratade förvisso om att "öka penningmängden".

Det rör på sig.

Anders Borg som moderat vill inte att situationen skall gå överstyr så att staten måste gå in som storägare i bankerna. Å andra sidan är Borg som politiker ansvarig för de stora skador bankerna kan orsaka samhället i form av uteblivet förnyande av krediter till företagen.

Situationen är tillspetsad, framför allt i andra länder. Skulle det bli värre så tror jag faktiskt att kunskapen om att bankerna skapar krediterna ur tomma intet inte kan hållas instängd längre. Den kommer att sprida sig i det offentliga samtalet, och då är det oundvikligt att den obönhörliga konsekvensen av penningskapandet också sprids - nämligen att penningmängden/skuldsättningen på grund av räntan matematiskt sett är dömd att öka exponentiellt. Systemfelet kommer därmed att bli uppenbarat.

Många länder är mera illa ute än Sverige, så det är där offentlig debatt och förslag till reformer i så fall kommer att börja. I vanlig ordning kommer dock svensk gammelmedia inte att rapportera om detta. Vi i Sverige blir nog bland de sista länderna som genomför reformer.

Vad vi skall göra under tiden? Fortsätta skriva, vara öppna och lära oss mer och mer.

 
Sunda Pengar

Sunda Pengar

6 februari 2009 08:50

Bra inlägg Håkan.

En total systemkris är dock inte en garanti för att systemet kommer att förändras. Island är ett talande exempel då de angriper problemet i fel ände. De avsätter regeringen trots att det är det privata banknätverket som har konkursat.

Istället skjuts rikedomarna i Island in i IMF snurran och man börjar om igen, fast mycket fattigare.

Vad som har hänt i Island är djupt deprimerande. Ett helt land som stagnerar och djupt skuldsatt i en valuta de själva inte kan skapa. Det är den viktigaste principen för debt bondage.

Men debatten ska ut. Hur systemet är uppbygt kommer jag att skriva om tlls det för gehör på en större skala.

http://sundapengar.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Sverker

6 februari 2009 12:12

Nu när man sakta men säkert äntligen förstått hur genomjävligt banksystemet är så är ju alla medel tillåtna att slå tillbaka.
Här är ett sätt som kan fungera i USA.

http://halturnershow.blogspot.com/2009/02/something-big-is-happening-9-us-states.html

Alltså en metod i det större perspektivet, sätt än den där andra, i och för sig intressanta möjligheten att privatpersoner helt sonika inte betalar sina lån, då ju dom är juridiskt ickebindande eftersom banken brutit sin del av avtalet och inte kan visa vem som lånets sålts vidare till.
Om detta är juridiskt applicerbart i Sverige är inte så viktigt. Det är bara att göra det. Mot "dom" behöver man inte ha något samvete, eftersom de själva är kliniskt rena från ett dylikt.

 
Ingen bild

Sverker

6 februari 2009 12:26

Hittade självklart länken efter att jag skickat förra inlägget, Men här den underbara metoden att inte betala sina lån, då banken inte kan visa vem dom sålt lånet vidare till.
Klart läs och sevärt:
http://www.brasschecktv.com/page/550.html

 
Ingen bild

Stan

6 februari 2009 15:25

Förutom detta att man inte utnyttjar en kollaps till att åtgärda roten till det onda
(vilket måste bero på att för få vet hur det fungerar),så finns det också anledning att vara uppmärksam på vad "de bakom ridån som drar i trådarna" kan tänkas ta sej till för att inget grundläggande ska förändras.
Det talas t.ex om att stora mängder vapen håller på att forslas till Israel från USA,
en storkonflikt kan få folk att tänka på annat än hur ekonomin sköts.

www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=12155

www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=12154


Det där med huslånen - det vore verkligen något om det fick spridning!

 
Ingen bild

Sverker

6 februari 2009 19:12

För att inte bli åtalad för något olagligt, så skall jag välja orden. Uppvigling eller något liknande åtalbart kommer man säkert att försöka kväsa detta kommande uppror med.
Du och en växande skara är säkert på det klara med vilken ofantligt stor och mäktig motståndare som kommer att göra precis allt för att vidmakthålla rådande sjukligt giriga djävulska banksystem.
Dels för att dom helt enkelt får orgasm utav att ha lurat mängder med människor i så många år och samtidigt levt flott och känt sig som gudar. Men också för att dom vet vad som väntar dom när folken fattat och agerar. Lynchning är något dom kan börja drömma mardrömmar om.
Alltså, för att inte bli åtalad, så kan jag ju skriva att jag skulle inte bli förvånad om alla struntar i att betala tillbaka sina lån. Jag förstår att folk inte kommer att göra det när dom vet att pengarna dom lånat inte finns i verkligheten och därför inte behöver betalas tillbaka. Smidigt och bra. Att dom dessutom av hjärtans lust även kommer att negligera räntebetalningarna är ju hur logiskt som helst, eftersom lånen är olagliga. Blir verkligen helkul att betrakta hur ”dom” skall tackla detta. Sätta alla i fängelse går ju inte. Bötfälla går inte heller, för dom böterna kommer folk att strunta i med samma glädje som med själva lånen.
Vad kan dom göra? Det enda dom kan göra, är precis som du skrev, starta ett nytt krig, och stort krig denna gången. Men är det inte lite försent för det? Jag undrar om inte tillräckligt många med det sjätte sinnet vet hur det ligger till och sålunda struntar i det också. Sen är ”dom” stekta!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Andersson - 23 augusti 2009 07:35

Krångel igen, kommer inte åt min nya blogg - fritenk.wordpress.com - trodde att wordpress var pålitligt. Det senaste inlägget var det här:Översättning från en amerikansk blogg - swineavianfluthestorysofar.blogspot.com. Jag vet inte vad NHS är.  "Jag...

Av Stefan Andersson - 22 augusti 2009 08:02

Det pågår en konferens i Washington med planering inför influensan. Man planerar för massdöd, masstransporter (till vad? fångläger?) mm. Man har tydligen bestämt sig för att ställa till med kaos. Även om man har olika planer för olika länder så finns...

FN

Av Stefan Andersson - 15 juli 2009 17:25

Om det finns någon som hänger med i mitt hoppande mellan olika bloggställen så har jag idag startat ännu en ny sida! - fritenk.wordpress.com -      stan.myhood.se är alltför opålitlig, jag blir återigen stoppad från att komma dit med Firefox, med IE...

Av Stefan Andersson - 14 juli 2009 09:37

 Ligger det något i detta så är det ju oerhört alarmerande!   birdflu666.wordpress.com The "swine flu” or novel H1n1 virus is an artificial virus just like the "bird flu”. Both these viruses were developed with the assistance of WHO. A...

Av Stefan Andersson - 13 juli 2009 07:28

Gjorde för några dagar sen ett inlägg om den modiga österrikiske journalisten Jane Burgermeister som stämt bl.a. WHO för att planera massmord med svininfluensa-vaccineringen. Detta kanske är en bagatell, en oviktighet bland andra händelser! Ingen ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27 28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards