Direktlänk till inlägg 24 februari 2009

reformister

Av Stefan Andersson - 24 februari 2009 19:54

Det gemensamma förslaget till lösning hos alla (tror jag) penningreformister är att rätten att skapa nya pengar ska förbehållas staten. Denna fundamentala funktion måste skötas i det allmänas intresse.
Att det inte är så nu är nog överraskande för de flesta.


Den modell Ellen Brown förespråkar beskrivs i nedanstående utdrag ur hennes bok. Men det finns lite varianter hos andra reformförespråkare.

Richard C Cook föreslår, förutom att staten ska kontrollera penningutgivningen, att en viss penningsumma betalas ut till alla medborgare varje år. Den summa han talar om är 1 000 dollar som endast ska kunna användas till att betala för basbehoven som mat, kläder osv.
Bernard Lietaer är inne på att ha parallella valutor. Ett exempel är WIR i Schwiez, den skapades under 30-talskrisen och lever fortfarande. När det blir nedgång i den vanliga ekonomin ökar användandet av den komplementära valutan och den fungerar därmed som stabiliserande för hela systemet.

"In the end, governments will not be willing or able to force banks to lend out to the real economy, any more than you can push on a string.
Therefore, in addition and parallel to accepting the usual bank-debt conventional money, accepting some complementary currency for payment of taxes makes a lot of sense. Which currencies should be acceptable for payment of what types of taxes is a political question that remains open for each government to decide."


En stor fördel är att det skulle gå snabbt med dagens datateknologi att sätta upp ett sådant system och kosta väldigt lite. Det har väl sällan varit mer aktuellt än just nu att reflektera över en sån här möjlighet.

En svensk som har utarbetat en underbar modell är Åsa Brandberg, med sitt Solidar-system. Likadant med det, det är hög tid att göra sig beredd på att ta emot de gåvor välvilliga medmänniskor presenterar för oss. Hon kallar sitt system "ETT EKOLOGISKT-EKONOMISKT CIVILFÖRSVAR".



Från "Bankerna och skuldnätet" av Ellen Brown:


År 1764 åkte Benjamin Franklin till London för att anhålla om att parlamentet skulle häva förbudet. När han anlände blev han förvånad över att finna ohejdad arbetslöshet och fattigdom bland den brittiska arbetarklassen. "Gatorna är täckta av tiggare och luffare", observerade han. När han frågade varför fick han veta att landet hade för många arbetare. De rika var redan överbelastade med skatter och kunde inte betala mer för att lindra arbetarklassens fattigdom. Franklin blev sedan tillfrågad hur de amerikanska kolonierna lyckades driva in tillräckligt med pengar för att försörja sina fattighus. Enligt uppgift svarade han:

"Vi har inga fattighus i kolonierna; men om vi hade några, skulle det inte finnas någon att inhysa i dem, eftersom det i kolonierna inte finns en enda arbetslös person, varken tiggare eller luffare."
Hans engelska åhörare hade svårt att tro på detta, eftersom när deras fattigdom och fängelser hade blivit allt för belamrade så hade engelsmännen i själva verket skickat sina fattiga till kolonierna. Styrelsemedlemmarna i Bank of England frågade vad som bar ansvaret för den blomstrande ekonomin i de unga kolonierna. Franklin svarade:

"Det är enkelt. I kolonierna ger vi ut våra egna pengar. De kallas "colonial scrip". Vi ger ut dem för att betala för provinsstyrelsens godkända utgifter och välgörenhetsinrättningar. Vi försäkrar oss om att de ges ut i lämpliga proportioner för att varorna lätt ska passera från producenterna till konsumenterna. [...] På det här sättet, genom att åt oss själva skapa våra egna pengar, kontrollerar vi dess köpkraft, och vi har ingen ränta som ska betalas till någon. Ni förstår, en legitim regering kan både genom att spendera och genom utlåning föra in pengar i omlopp, medan banker endast kan föra in betydande mängder pengar genom utlåning av sina banksedlar, för de kan varken ge bort eller spendera annat än en bråkdel av de pengar folket behöver. Sålunda, när era bankirer här i England sätter pengar i omlopp, finns det alltid ett skuldkapitalbelopp som måste återgäldas och ränta att betala. Resultatet är att ni alltid har för lite kredit i omlopp för att ge arbetarna full sysselsättning. Ni har inte för många arbetare, ni har för lite pengar i omlopp, och de som är i omlopp bär alla den ändlösa bördan av skuld och ränta som ej går att betala tillbaka."


Bankerna var begränsade till att föra in pengar i ekonomin genom utlåning, och eftersom skulden i form av kapitalbelopp och ränta (eller "ocker") alltid var större än vad som lånades ut i de ursprungliga lånen, fanns det aldrig tillräckligt med pengar i omlopp för att betala räntan och ändå hålla arbetarna fullt sysselsatta. Staten, å andra sidan, hade två sätt att få in pengar i ekonomin: den kunde föra in pengar i omlopp både genom utlåning och genom att spendera. Den kunde spendera tillräckligt med nya pengar för att täcka den förfallna räntan på pengarna den lånade ut, och därmed hålla penningmängden i "lämplig storlek" och förhindra problemet med det "omöjliga avtalet" - problemet med att vara skyldig mer pengar för lån än vad som skapades av lånen själva.

....
Poängen med att ha kolonier var inte, trots allt, att understödja koloniernas ekonomier. Det var att förse moderlandet med råvaror till anständiga priser.
...
År 1764 använde Bank of England sitt inflytande på parlamentet för att få Currency Act antagen som gjorde det olagligt för alla i kolonierna att trycka sina egna pengar.
...
Bara ett år senare, berättade Franklin, var koloniernas gator fyllda med arbetslösa tiggare, precis som de var i England.





www.ekonomiskreform.se











 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Andersson - 23 augusti 2009 07:35

Krångel igen, kommer inte åt min nya blogg - fritenk.wordpress.com - trodde att wordpress var pålitligt. Det senaste inlägget var det här:Översättning från en amerikansk blogg - swineavianfluthestorysofar.blogspot.com. Jag vet inte vad NHS är.  "Jag...

Av Stefan Andersson - 22 augusti 2009 08:02

Det pågår en konferens i Washington med planering inför influensan. Man planerar för massdöd, masstransporter (till vad? fångläger?) mm. Man har tydligen bestämt sig för att ställa till med kaos. Även om man har olika planer för olika länder så finns...

FN

Av Stefan Andersson - 15 juli 2009 17:25

Om det finns någon som hänger med i mitt hoppande mellan olika bloggställen så har jag idag startat ännu en ny sida! - fritenk.wordpress.com -      stan.myhood.se är alltför opålitlig, jag blir återigen stoppad från att komma dit med Firefox, med IE...

Av Stefan Andersson - 14 juli 2009 09:37

 Ligger det något i detta så är det ju oerhört alarmerande!   birdflu666.wordpress.com The "swine flu” or novel H1n1 virus is an artificial virus just like the "bird flu”. Both these viruses were developed with the assistance of WHO. A...

Av Stefan Andersson - 13 juli 2009 07:28

Gjorde för några dagar sen ett inlägg om den modiga österrikiske journalisten Jane Burgermeister som stämt bl.a. WHO för att planera massmord med svininfluensa-vaccineringen. Detta kanske är en bagatell, en oviktighet bland andra händelser! Ingen ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27 28
<<< Februari 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards