Direktlänk till inlägg 12 juli 2009

President Zelaya

Av Stefan Andersson - 12 juli 2009 07:33

Hur blir det egentligen i Honduras? Det verkar som att de finansmakter som har kontrollen över USA försöker få tiden att gå så att uppståndelsen kring och motståndet mot kuppen ska lägga sig.

Bill Van Auken:

The talks convened in the Costa Rican capital San José on Thursday with the purported aim of resolving the political crisis unleashed by the June 28 coup in neighboring Honduras, are shaping up as a farce. The apparent object of this fraudulent exercise is to legitimize the military overthrow of the elected president of Honduras and realize the aims of Washington and the predominant sections of the right-wing Honduran oligarchy.

Samtidigt som det folkliga stödet för Zelaya har stärkts så finns det anledning att oroa sig över vad som kan hända i andra Latinamerikanska länder om militärkupper ska tillåtas nå resultat.

Kevin Coleman:

This, however, is the first coup by a united upper class. The Honduran business community united across party lines, deciding that it was worth severing the traditional patron-client relations that they enjoyed through their affiliation with one of the dominant parties so that they could stop Zelaya in his effort to increase the participation of common citizens in the affairs of their government while he also drew the country closer to Venezuela.

But after winning the election, Zelaya gradually began to confront the main power blocks in the country. It was then that he gave Roberto Micheletti Bain, who was at the time the President of the Honduran Congress, an ultimatum: either sign a law widening the scope of the citizenry’s participation in the affairs of its government or he would not take office the next day.

In 2006, Zelaya pushed through the Law of Transparency, giving the public unprecedented access to the information produced by and for the Honduran government. In January 2009, he increased the minimum wage from $132 per month to $290 per month, infuriating the elite and small business owners. Shortly after, he joined ALBA. Spearheaded by Hugo Chávez, ALBA is an economic development initiative that is intended as a counterweight to U.S.-backed development initiatives in the region.

“No fue golpe!” is the refrain constantly shouted by supporters of Micheletti’s interim government. A coup is not a coup. A not-coup is a coup. This is the Alice-in-Wonderland world of present-day Honduras.

It was Zelaya’s unexpected moves to the left, without the strong support of any particular social and political base, that helped to unify the Honduran right against him. But while less than a week ago, Zelaya had no social base to speak of, the coup has outraged even those who thought his policies and erratic behavior to be ridiculous. For them, this is no longer about the political left or right and much less about Mel Zelaya. Instead, they see the military’s illegal sacking of the president as an assault on their democratic system.
And geopolitically, the stakes are equally high. If the Honduran right gets away with this military coup, what is to stop the Salvadoran right from sacking Mauricio Funes? And if the international community allows the military to overthrow the democratically elected leader of Honduras, why shouldn’t the Nicaraguan right feel emboldened enough to overthrow Daniel Ortega?

Intervju med Zelaya på DemocracyNow strax innan han åkte till Costa Rica.
Eva Golinger hos Laura Flanders om Honduras.

Telesur and Venezuelan TV Journalists Arrested in Honduras

Evo Morales:

Bolivian President Evo Morales says Honduras military coup was a warning from Washington to stop the growth of governments opposed to US imperialism.
“This threat doesn’t scare us; on the contrary, with more force, we will be stronger,” Morales said on Sunday. 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stefan Andersson - 23 augusti 2009 07:35

Krångel igen, kommer inte åt min nya blogg - fritenk.wordpress.com - trodde att wordpress var pålitligt. Det senaste inlägget var det här:Översättning från en amerikansk blogg - swineavianfluthestorysofar.blogspot.com. Jag vet inte vad NHS är.  "Jag...

Av Stefan Andersson - 22 augusti 2009 08:02

Det pågår en konferens i Washington med planering inför influensan. Man planerar för massdöd, masstransporter (till vad? fångläger?) mm. Man har tydligen bestämt sig för att ställa till med kaos. Även om man har olika planer för olika länder så finns...

FN

Av Stefan Andersson - 15 juli 2009 17:25

Om det finns någon som hänger med i mitt hoppande mellan olika bloggställen så har jag idag startat ännu en ny sida! - fritenk.wordpress.com -      stan.myhood.se är alltför opålitlig, jag blir återigen stoppad från att komma dit med Firefox, med IE...

Av Stefan Andersson - 14 juli 2009 09:37

 Ligger det något i detta så är det ju oerhört alarmerande!   birdflu666.wordpress.com The "swine flu” or novel H1n1 virus is an artificial virus just like the "bird flu”. Both these viruses were developed with the assistance of WHO. A...

Av Stefan Andersson - 13 juli 2009 07:28

Gjorde för några dagar sen ett inlägg om den modiga österrikiske journalisten Jane Burgermeister som stämt bl.a. WHO för att planera massmord med svininfluensa-vaccineringen. Detta kanske är en bagatell, en oviktighet bland andra händelser! Ingen ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7
8
9
10
11 12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ StAn med Blogkeen
Följ StAn med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se