Senaste inläggen

Av Stefan Andersson - 4 april 2009 15:57


"Jorden behöver en annan ekonomisk politik för att överleva… Vem är jag att strunta i det?!"


Att det råder förvirring angående orsakerna till den ekonomiska krisen och än mer om vad som bör göras är väl ingen överdrift att säga. Programledare i radions P1 har jag hört säga vid flera tillfällen nu i veckan: "vad vill dom egentligen, de som demonstrerar mot G20-mötet i London?" eller "är det inte bra att världens ledare samlas för att försöka lösa krisen?" Är dom så okunniga eller är det en passning åt den som ska svara för att ge tillfälle att verkligen förklara förhållandena? Protesterna och ilskan riktas mot bank- och finansvärlden, "vi betalar inte för er kris", men fastnar oftast på löner och bonusar. Dessa summor är ju enorma men ändå ganska försumbara i jämförelse med det bedrägeri som hela det finansiella systemet är. Inte ens Attac som väl är den rörelse som legat mest rätt i tiden, verkar veta exakt var attacken ska sättas in.
Därför vill jag, med stor tacksamhet, peka på ett par exempel från beundransvärda medmänniskor som lagt ner stor möda för att reda ut förhållandena och presentera förslag på lösningar. Från ekonomiskreform.se


"* Vi skapar majoriteten av samhällets pengar ifrån skuld genom privatägda banker.
* Nästan alla i samhället blir förlorare med dagens system eftersom nästan alla är skuldsatta. De enda vinnarna är de som skapar pengarna, d.v.s bankerna.
* Nutidens stora samhällsproblem som arbetslöshet, finanskriser, krig och miljöförstöring kan tydligt kopplas till vårt sätt att skapa pengar.
* Vi kunde enkelt få en bättre värld om vi bara såg till att våra pengar inte skapades genom skuldsättning.
* Jordens resurser är begränsade men penningsystemet förutsätter att vi kan fortsätta att öka vår produktion och konsumtion i all oändlighet."


Ett exempel till, från Tankar om Pengar

En presentation i 5 delar av Ellen Brown - övriga delar - HÄR


Av Stefan Andersson - 3 april 2009 22:57



"Alla dogmer ifrågasätts nu utom en - frihandeln. Det är dags att göra upp med föreställningen om att fri handel alltid är bra och viktigt att erkänna att handelshinder ibland kan vara nödvändiga för att rädda enskilda ekonomier."

Som att öppna ett fönster och släppa in underbart frisk, ren, sval luft i ett kvalmigt, unket illaluktande rum. Det är den känsla jag får när jag läser artikeln av Noreena Hertz på newsmill.se varifrån ovanstående citat är hämtat. Detta unkna rum är svensk public service, där man dogmatiskt brukar repetera det som de ekonomiska översteprästerna kungjort som oemotsägliga sanningar. Som att protektionism i världshandeln ungefär skulle vara det hemskaste som skulle kunna hända. Hur kan man bara vara så dresserade, utan sunt kritiskt ifrågasättande tänkande?

I morse på radionyheterna när man rapporterade om slutdokumenet från G20-mötet var det tydligt att man hade fått lära sig att man hade ett samhällsansvar, att förtroendet för det finansiella systemet är det som står över allt annat i världsalltet. Rikets säkerhet kanske man också hade viftat med. För det var en kör av lovsång som reportrar från olika delar av världen levererade. Jag tycker att George Monbiots lätt ironiska sammanfattning av mötet är närmare sanningen:

"Vi, ledarna av G20, kommer att använda varenda cent som vi inte äger för att rädda bolagens kapitalism från dess motsägelser och få tillbaka världsekonomin på den icke uthålliga tillväxtens väg. Vi har redan använt biljoner av dollar för att gå i borgen för bankerna så att de kan återvända till sina funktioner att skinna de fattiga och förstöra jordens levande system. Nu ska vi sätta fart på 1.1 biljon dollar till. Som en sedelärande bestraffning för sin långa meritlista över skapade kriser ska vi ge IMF och Världsbanken ännu mera pengar. De här aktionerna är den största mobilisering av resurser för att stödja finansflödena i modern tid.
Men oj - det glömde vi nästan. Vi måste ha med något om miljön. Vi har inga direkta planer ännu, men vi ska fundera ut något på vägen."

Djävligt bra!! Det är Lasse Karlsson som tipsat och översatt. Tack!

Carl Norbergs syn på saken i två inlägg kan vi också behöva som motvikt till mainstreammedias sockrade och tillrättalagda version - Vad G20 ledde till egentligen... - G20 nu



Av Stefan Andersson - 3 april 2009 10:13


Det kan inte vara lätt för eventuella besökare på mina sidor att hänga med i svängarna. Den sida jag flyttade till för ett tag sen har nu tydligen kraschat igen, i snart ett dygn har den inte funnits. Anledningen till att jag flyttade härifrån var att jag snart hade laddat upp det antal bilder man har tillåtelse till, plus att det finns mer möjligheter till snyggare design och att ha undersidor t.ex på andra ställen.


Igår tog jag upp att George Galloway, som inte släpptes in i Kanada för att hålla sina planerade föredrag, istället höll sitt tal via video. Så här har vi tillfälle  att lyssna på denne man som är så obekväm för den makt som har kontroll över de flesta länderna.
Del 1 av 5, totalt ca 1tim. Övriga delar HÄR
www.georgegalloway.com



Av Stefan Andersson - 1 april 2009 14:59


Jag tror att det är första gången jag hör någon säga något positivt om Federal Reserve, i alla fall det senaste året och bland ekonomikunniga som jag läser. Ellen Brown menar i sin nya artikel att det man nu gör innebär att man i praktiken gör sina egna pengar utan att gå omvägen om bankerna! Man gör detta för att banksystemet frusit fast. Detta som är den stora betydelsefulla, avgörande saken som det aldrig talas om i mainstreammedia. Man gör alltså i praktiken i stort sett på det sätt som så många penningreformister önskar!

"The Fed now appears to be taking on the role of lender of last resort not just for its member banks but for consumers and businesses generally. Provisos and cautions aside, its new "quantitative easing" policy at least has the potential to be harnessed to serve the government and the people it represents; and that is a promising development."
 

Provisos betyder tydligen; reservationer, förbehåll. Med många reservationer och förbehåll, just nu ser det i alla fall ut som att en ändrad riktning skulle kunna vara på gång. Kan det vara så att den nya presidenten trots allt är kapabel och villig att få till en verklig förändring!?

Jag översatte ett drygt hundra år gammalt citat av en amerikansk president som finns med i artikeln:

"Vi tror att rätten att skapa och ge ut pengar tillhör regeringen.... De som är motståndare till detta förslag säger att utgivandet av papperspengar är bankens uppgift och att regeringen borde hålla sig utanför bankernas område.... Jag håller med Jefferson... och säger åt dem, som han gjorde, att skapandet av pengar är regeringens uppgift och att bankerna borde hålla sig utanför regerandets område.... När vi har återfört pengaskapandet till regeringen, blir alla andra reformer möjliga, och ...... innan det är gjort kan ingen reform genomföras."
 

Just så! Det gäller här och nu också. Detta är vad som måste göras innan vi kan komma igång med arbetet att komma ifatt den utveckling som har halkat efter pga av ekonomisternas vanstyre. Vi ligger väl i alla fall 25 - 30 år efter i skapandet av ett mänskligt och ekologiskt hållbar samhälle.


Ett avsnitt från en mycket intressant längre intervju med Ellen Brown från  25 mars. Hela intervjun HÄR




 


Av Stefan Andersson - 29 mars 2009 14:50



Put people first
Massor av folk på gatorna i London visar sitt missnöje med att ekonomisternas vanstyre går ut över vanligt folk och vår gemensamma miljö. Protesterna lär fortsätta hela veckan. G20-mötet inleds på torsdag. Lasse Karlsson finns på plats:

"Polisen uppskattar antalet deltagare till 35.000 Hela dagen har präglats av gott humör. Ett slags munter upprorsstämning trots dåligt väder och den allvarliga politiska bakgrunden."


Lyssna på en intervju med James Robertson som arbetar för att föra upp frågan om monetär reform på G20-mötets dagordning. En reform som på riktigt skulle få in världen på en sund utvecklingsväg.



 

Av Stefan Andersson - 27 mars 2009 14:40


Richard C Cooks nya video är redan klar! Den andra april var det annonserat. Sex delar ca 20 min var. Han är en som har verkligt intressanta idéer om ett sunt ekonomiskt system. En intressant historisk genomgång av USA`s ekonomi och lösningar för en ny tid.
Övriga delar 2 - 3 - 4 - 5 - 6




Av Stefan Andersson - 26 mars 2009 23:08



"EU har kastats in i en högst osäker situation på grund av regeringskrisen i ordförandelandet Tjeckien. Plötsligt har hoten ökat kraftigt mot Lissabonfördraget som är tänkt att göra det enklare att styra unionen"....

Det är EUs propagandaorgan Sveriges Radio igen naturligtvis! Willy Silberstein, ansvarig reporter. Jag är så gränslöst trött på deras evinnerliga EU-propaganda! Hur är det möjligt bara att vara så totalt enögd, att bara se ur maktens propagandasynvinkel. Men det är klart… nog är det tänkt att det ska bli enklare att styra unionen, med Lissabonfördraget infört ska de som styr EU (vilka nu det är) kunna ändra till nya fördrag utan att bekymra sig om hålla besvärande folkomröstningar. Nu står hoppet till Irland och Tjeckien att få stopp på eliternas framfart.

Jag undrar om Willy Silberstein och hans kollegor har studerat det medvetet tillkrånglade och svårtillgängliga fördraget. Bloggen Ekonomisk Demokrati (1 - 2 - 3) tar upp en som har gjort det och funnit en del obehagliga saker, bl.a att det ska vara tillåtet med dödsstraff i vissa lägen!
Och regeringar ska bara få ta lån från privata banker. Detta gör man väl redan vad jag förstår. OCH! det är just detta som är själva roten till allt ont, detta som ger en liten elit all makt genom att ha makten över pengautgivningen! För mig är EU denna dolda elits projekt, jag tror inte att särskilt många som säger sig vara för EU och EMU som vet vad det är dom låter sig manipuleras in i.(två av mina tidigare inlägg om detta A - B)


Förutom Irland och Tjeckien så har vi också Libertas att hoppas på. Här har vi vår chans att rösta mot Lissabonfördraget i sommarens EU-val. Jag vet inte vad partiet vill i övrigt, men det kvittar. Vi är överens om det första steget, att stoppa Lissabonfördraget. Med ett fritt Europa kan man ju rösta på vilka man vill sen. Vilket man inte kan med nuvarande styre, om man håller kosmetiska val så struntar man ju i resultatet!



 

"Ska vi nöja oss med att bli ignorerade?
Använd din röst till att säga JA till att rösta om fördragen"
Är det korrekt översatt?

Nu har Sveriges Radio ett inlägg till, av en annan EU-propagandist Kjell-Albin Abrahamsson. Rubriken är Tjeckiens regeringskris oroar omvärlden , och omvärlden det är utländska investerare. Jo det är klart det är ju dom som styr världen, då får vi ju offra den lilla demokratispillra och frihet som finns kvar så att inte de stackars valutaspekulanterna blir nervösa! Kjell Albin och Willy, Vakna !





 

Av Stefan Andersson - 25 mars 2009 20:34


En radiointervju i sex delar totalt ca 40 min. med en av de stora oberoende ekonomerna Stephen Zarlenga. En intressant intervju med bra grundläggande förklaringar om ekonomin.

Övriga delar  - 2 - 3 - 4 - 5 - 6

En annan läsvärd intervju med Zarlenga.







Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards